Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Sjeverna Koreja usavršava tehnologiju koja će joj omogućiti ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila, Amerika i njeni saveznici završavaju projekt F-35 aviona koji će uskoro patrolirati Tihim oceanom.


Dvije najveće saveznice SAD-a u regiji, Japan i Južna Koreja, do 2021. planiraju osposobiti preko 100 F-35 aviona, izvještava Business Insider.

Vezani članci Sjevernokorejska krstareća raketa Sjeverna Koreja testirala rakete koje možda imaju nuklearni kapacitet: ''Ovo je prva koja je dobila eksplicitno stratešku ulogu" Vojna parada u Sjevernoj Koreji - 1 Posebna jedinica za borbu protiv COVID-a? Zaštitna odjela i maske za vojnu paradu u Sjevernoj Koreji

Model F-35, sa svojom karakteristikom nevidljivosti i sposobnošću da poboljša performanse manjih privatnih aviona s kojima leti, predstavlja tehničke izazove na koje ni najbolje zračne snage na svijetu na mogu odgovoriti. Protiv sjevernokorejske slabe zračne obrane i slabih zračnih snaga, F-35 će dominirati i Južnoj Koreji, Japanu, i SAD-u omogućiti prevlast kada je u pitanju zrak.

F-35 nije samo poboljšanje postojećih modela. Varijanta ovog modela eventualno će postati važnim dijelom kontroliranja područja Tihog oceana, a navodno će postati i sustav dostave za taktička nuklearna oružja.

SAD posjeduje oko 200 B-61 taktičkih nuklearnih bombi koje imaju snagu od tri do 150 kilotona. U slučaju velike opasnosti, ovaj avion mogao bi dostavi nuklearno oružje bez da to Sjeverna Koreja primijeti.

Neki pripadnici zajednice kontrole naoružanja upozoravaju na opasnosti malih nuklearnih oružja poput B-61. Iako ih je lakše koristiti, takve bombe mogle bi popločiti put za nuklearni rat. Ipak, sa sve većim razvojem naoružanja, korištenje B-61 samo je jedna od mogućnosti na koju se SAD može osloniti.