Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Model koji će vladati Pacifikom

Sprema se odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje: F-35 s taktičkim nuklearnim naoružanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Sjeverna Koreja usavršava tehnologiju koja će joj omogućiti ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila, Amerika i njeni saveznici završavaju projekt F-35 aviona koji će uskoro patrolirati Tihim oceanom.

Dvije najveće saveznice SAD-a u regiji, Japan i Južna Koreja, do 2021. planiraju osposobiti preko 100 F-35 aviona, izvještava Business Insider.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Model F-35, sa svojom karakteristikom nevidljivosti i sposobnošću da poboljša performanse manjih privatnih aviona s kojima leti, predstavlja tehničke izazove na koje ni najbolje zračne snage na svijetu na mogu odgovoriti. Protiv sjevernokorejske slabe zračne obrane i slabih zračnih snaga, F-35 će dominirati i Južnoj Koreji, Japanu, i SAD-u omogućiti prevlast kada je u pitanju zrak.

F-35 nije samo poboljšanje postojećih modela. Varijanta ovog modela eventualno će postati važnim dijelom kontroliranja područja Tihog oceana, a navodno će postati i sustav dostave za taktička nuklearna oružja.

SAD posjeduje oko 200 B-61 taktičkih nuklearnih bombi koje imaju snagu od tri do 150 kilotona. U slučaju velike opasnosti, ovaj avion mogao bi dostavi nuklearno oružje bez da to Sjeverna Koreja primijeti.

Neki pripadnici zajednice kontrole naoružanja upozoravaju na opasnosti malih nuklearnih oružja poput B-61. Iako ih je lakše koristiti, takve bombe mogle bi popločiti put za nuklearni rat. Ipak, sa sve većim razvojem naoružanja, korištenje B-61 samo je jedna od mogućnosti na koju se SAD može osloniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene