Sjeverna Koreja razvijala je i u 2020. godini civilne i vojne nuklearne programe, kršeći međunarodne sankcije, izjavio je u ponedjeljak diplomat Ujedinjenih naroda, upućen u sadržaj povjerljivog godišnjeg izvješća.

Galerija


UN je Sjevernoj Koreji uveo sankcije 2006. godine i Vijeće sigurnosti postupno ih je pojačavalo kako bi joj presjeklo kanale financiranja nuklearnih i balističkih projektila. Svake godine neovisni izvjestitelji podnose odboru Vijeća sigurnosti UN-a za sankcije Sjevernoj Koreji izvješće o njihovoj provedbi.

Vezani članci Sjevernokorejski projektil (Foto: AFP) 18 minuta totalne panike na Havajima zbog poruke: "Prijeti balistički projektil, odmah potražite sklonište" Slika nije dostupna VIDEO Kim Jong-un bez radnog stola ne ide nigdje, ima ga i na livadi!

U 2020. Pjongjang nije testirao nuklearne ni balističke projektile, ali je "najavio pripreme za testiranje i proizvodnju novih bojevih glava za balističke projektile i za razvoj taktičkog nuklearnog oružja", stoji u najnovijem povjerljvom izvješću, prema navodima neimenovanog diplomata.

Pjongjang je "proizvodio fisijski materijal, servisirao nuklearne objekte i razvijao infrastrukturu za balističke projektilea", pokušavajući i dalje u inozemstvu nabaviti materijal i tehnologiju za nuklearne programe, utvrdili su izvjestitelji.

Sjeverna Koreja pokazala je na vojnim paradama nove interkontinentalne i raketne sustave kratkog i srednjeg dometa i one postavljene na podmornicama, stoji u izvješću, prema svjedočenju diplomata.

Godine 2019. izvjestitelji su utvrdili da je Sjeverna Koreja izvozom ugljena zaradila najmanje 370 milijuna dolara, što joj prema sankcijama nije dopušteno. U srpnju 2020. čini se da je izvoz ugljena najvećim dijelom prekinut.

Prekid izvoza vremenski se poklopio s optužbom više od 40 zemalja da Sjeverna Koreja da krši ograničenje uvoza naftnih derivata. Godišnji limit od 500 tisuća barela višestruko je premašen, tvrde izvjestitelji, pozivajući se na slike i podatke koje im je dostavila neimenovana zemlja.

U misiji Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa da komentiraju informacije iz izvješća. U pismu priloženom izvješću iranski veleposlanik pri UN-u Madžid Takht Ravanchi napisao je da preliminarna analiza informacija iz izvješća navodi na zaključak da su u istrazi možda korištene "netočne informacije i fabricirani podaci", navodi Reuters, koji je dobio uvid u dokument.

Pjongjang je prošle godine uveo strogi lockdown kako bi suzbio širenje koronavirusa koji je desetkovao trgovinsku razmjenu s inozemstvom, nanoseći tešku štetu gospodarstvu, već pogođenom sankcijama.

Kim je u siječnju objavio da njegova petoljetka nije postigla zadane ciljeve. Pokušao je ubrzati gospodarski rast i poboljšati opskrbu strujom, ali UN svjedoči o kroničnoj nestašici struje i hrane, a situaciju su dodatno pogoršale sankcije, covid 19 i velike poplave.

Predstavnik State Departmenta izjavio je u ponedjeljak da američki kabinet priprema novi pristup Sjevernoj Koreji koji uključuje suradnju sa saveznicima na analizi "mogućnosti kontinuiranog pritiska i potencijala za diplomaciju u predstojećem razdoblju".

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i bivši američki predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali ostali su ukopani na pozicijama koje definiraju američki apeli Pjongjangu da se odrekne nuklearnog oružja i sjevernokorejski zahtjevi da se ukinu sankcije.