Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Irska glasuje o katoličko -protestantskoj upravi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Sjeverne Irske počeli su u srijedu glasovati o tome kojim će strankama dati povjerenje da sudjeluju u podijeljenoj katoličko-protestantskoj upravi.

Već četiri godine političari ne uspijevaju oživiti vlast u kojoj bi sudjelovali predstavnici katolika i protestanata, što je središnji cilj mirovnoga sporazuma od Velikog petka 1998.

Pročitajte i ovo Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak" Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja?

To će se možda promijeniti sastavljanjem novoga sjevernoirskog parlamenta čijih će 108 zastupnika dobiti zadaću sastavljanja vlade.

Glasačka mjesta diljem te britanske pokrajine od 1,7 milijuna
stanovnika otvorila su se u srijedu ujutro, a nakon nekoliko brojanja glasova u četvrtak i petak bit će odlučeni pobjednici izbora u svih 18 izbornih jedinica s po šest zastupničkih mjesta.

Britanija očekuje da novoizabrani parlament u zgradi Stormonta u Belfastu idući tjedan imenuje puni 12-člani kabinet.

Britanski premijer Tony Blair želi do 26. ožujka na Belfast prenijeti nadzor nad vladinim uredima. Najavio je da će ga, ne uspije li parlament to ostvariti u roku, odmah idući dan raspustiti i tako zapravo odustati od desetljeća nastojanja da se u Sjevernoj Irskoj ostvari podjela vlasti.

Ispitivanja javnog mišljenja i politički analitičari očekuju da će
dvije krajnje političke struje Sjeverne Irske, protestantska
demokratska unionistička stranka i katolički Sinn Fein na ovim izborima potvrditi svoju poziciju najpopularnijih stranaka.

Stranke koje na objema stranama dobiju najviše glasova, steći će pravo sudjelovanja u zajedničkoj vladi i postavljanja većinine ministara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene