Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi nakon 2007.

Pregovori Sjeverne i Južne Koreje: Hoće li doći do obiteljskih okupljanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstva Sjeverne i Južne Koreje započela su u srijedu razgovore, prve na tako visokoj razini od 2007., pružajući nadu u početak suradnje između dviju sukobljenih zemalja, pa makar samo po pitanju obitelji razdvojenih ratom.

Nisu objavljene sve teme koje će se obrađivati na tom susretu u pograničnom selu Panmunjomu, ali će se sigurno razgovarati o nastavku provedbe programa sastajanja obitelji razdvojenih Korejskim ratom (1950.-1953.), objavilo je prethodnog dana južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Izaslanstvo Juga predvodi najviši dužnosnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Kim Kyou-hyun. On je kazao da je cilj Seula da se osigura da dođe do susreta obitelji, kao što je predviđeno programom. Obiteljska okupljanja predviđena u rujnu otkazao je u zadnji čas Pjongjang.

Glad u Sjevernoj Koreji: Manjkat će 340 tisuća tona žitarica

Što se tiče Sjeverne Koreje, izaslanstvo će po svoj prilici zatražiti ponovno otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi koje svake godine provodi Jug sa SAD-om, a koje bi trebale početi 24. veljače.

Kim Kyou-hyun je izjavio da počinje razgovore "otvorenog duha kako bi se razmotrili izgledi za pokretanje novog poglavlja na Korejskom poluotoku". Nije kazao hoće li se razgovarati o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Radi se o prvom susretu na tako visokoj razini između predstavnika dviju Koreja od 2007. godine. Do njega dolazi uoči dolaska u Seul američkog državnog tajnika Johna Kerryja čiji će kratak boravak u Južnoj Koreji biti posvećen Sjevernoj Koreji.

Po Seulu, susret u Panmunjomu predložio je Pjongjang čije izaslanstvo predvodi Wong Ton-yong, zamjenik predsjednika organizacije koja se bavi odnosima između dvaju susjeda.

Sastanak nije spomenut u sjevernokorejskom tisku. Održava se u južnokorejskom dijelu pograničnog sela koje je ugostilo potpisivanje primirja u Korejskom ratu. Dvije zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum nakon Korejskog rata i službeno je na snazi "primirje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene