Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet nestašica hrane

Glad u Sjevernoj Koreji: Manjkat će 340 tisuća tona žitarica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoj Koreji moglo bi nedostajati čak 340 tisuća tona žitarica, a to ukazuje na nestašicu hrane u toj azijskoj zemlji.

Sjevernoj Koreji će u ovoj godini vjerojatno manjkati 340 tisuća tona žitarica, što će značiti da je čeka još jedna godina nestašice hrane, pokazalo je izvješće objavljeno u nedjelju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Slika nije dostupna Novo izvješće UN-a Sjeverna Koreja: Čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani

U izvješću koje je podneseno Korejskom institutu za razvoj procjenjuje se da će Pjongjangu u ovoj godini biti potrebno oko 5,37 milijuna tona žitarica. Procjena se temelji na pretpostavkama da broj stanovnika u toj komunističkoj zemlji iznosi 24,8 milijuna i da svaka osoba konzumira godišnje prosječno 175 kilograma žitarica.

Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetski program za hranu, čiji su predstavnici posjetili Sjevernu Koreju krajem rujna kako bi ispitali kolika je proizvodnja hrane, procijenili su da će proizvodnja žitarica u toj komunističkoj zemlji u ovoj godini iznositi 5,03 milijuna tona.

FOTO Užas gulaga Sjeverne Koreje: Radni logori se šire i postaju sve brutalniji

'Dok Sjeverna Koreja može pokriti manjak od 300.000 tona uvozom, za preostalih 40 tisuća tona morat će se osloniti na međunarodnu pomoć ', navodi se u izvješću Korejskog instituta za ruralnu ekonomiju. U izvješću se također ističe da je proizvodnja žitarica u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina daleko manja od 6 milijuna tona koliko je iznosila 1980-ih.

Iako Sjeverna Koreja nastoji uzgajati hranu na svim obradivim površinama, zemlja trpi gubitke zbog erozija tla i poplava.

Sjeverna Koreja pati od kronične nestašice hrane, a njeni građani konzumiraju prosječno polovicu dnevnih preporučenih količina žitarica. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene