Oči svijeta ponovno su uprte prema Korejskom poluotoku, no ovoga puta zato što su Sjeverna i Južna Koreja napravile korak bliže trajnom miru. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je u Pyongyangu primio južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina te najavio da će zatvoriti jedan od svojih glavnih poligona za testiranje projektila i nuklearno postrojenje.

Galerija


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pristao je trajno zatvoriti poligon za testiranje dalekometnih projektila i to uz prisutnost međunarodnih stručnjaka, kako bi proces bio transparentan.

Vezani članci Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae In (Foto: AFP) Sastanak Trumpa i južnokorejskog predsjednika: Govorimo o velikom dogovoru, a to znači denuklearizaciju Kim Jong Un (Foto: AFP) Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom

"Usvojili smo vojni sporazum za okončanje povijesti brutalnih i tragičnih sukoba i neprijateljstava. Složili smo se da ćemo se potruditi pretvoriti korejski poluotok u mjesto mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji", rekao je.

"Počelo je razdoblje Korejskog poluotoka bez rata. Južna i Sjeverna Koreja danas su se složile da će ukloniti sve prijetnje koje bi na Korejskom poluotoku mogle uzrokovati rat", rekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae In.

Najavljeno je i da će sjevernokorejski vođa do kraja godine posjetiti Seul, glavni grad Južne Koreje. Sve se događalo pod budnim okom Kim Yo Jong, utjecajne sestre velikog vođe za koju se vjeruje da je najmoćnija žena u Sjevernoj Koreji.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr