Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradala dvoja južnokorejska vojnika

VIDEO: Dvoje mrtvih u okršaju Južne i Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja u topovskoj je paljbi prema Južnoj Koreji usmrtila dva južnokorejska vojnika.

Dva južnokorejska vojnika su poginula, a 13 je ranjeno kada je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja u Žutom moru. Otok Yoenpyeong, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, obavijen je dimom jer gore kuće i šume. Njegovih 1.600 stanovnika dobilo je naredbu za evakuaciju, a neki su ranije pobjegli ribarskim brodovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

Najmanje četiri stanovnika su ozlijeđena, a na otok je palo pedesetak granata, izjavio je glasnogovornik lokalnih vlasti za novinsku agenciju Yonhap.

Sjeverna Koreja ispalila je oko 100 granata, a Južna je uzvratila vatru i ispalila 80 granata na topničke položaje na sjevernokorejskoj obali, priopćili su ministarstvo obrane i združeni stožer oružanih snaga u Seulu. Razmjena vatre trajala je oko sat vremena i potaknula je Južnu Koreju da pošalje borbene zrakoplove ka Yoenpyeongu i stavi vojsku u najviše stanje pripravnosti.

>> Novi sukobi Koreja: Mornarica pucala na brod

Oko tisuću vojnika je raspoređeno na otoku koji je izvor napetosti između dvije susjedne zemlje zbog lokacije i bogatstva ribom, a i prije je tamo dolazilo do pomorskih incidenata. Južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak sazvao je izvanredni sastanak ministara zaduženih za sigurnost u podzemnom bunkeru kako bi razmotrili moguće odgovore na napad. Jedan dužnosnik u predsjedničkom uredu nazvao je napad 'jasnom vojnom provokacijom' i upozorio je Sjever da će se suočiti s 'oštrom odmazdom' u slučaju daljnjih napada.

Odmazda za južnokorejsku vježbu?

Sjevernokorejska agencija ne navodi je li u razmjeni vatre bilo žrtava i štete u Sjevernoj Koreji Predsjednički ured je priopćio da Seul istražuje je li napad Sjeverne Koreje odmazda za južnokorejsku vojnu vježbu zbog koje je Pjongjang već prosvjedovao u svojoj poruci koju je poslao Seulu ranije u utorak. Sjeverna Koreja je izjavila da je Južna Koreja prva islila granate te da je zbog toga Pjongjang poduzeo vojnu akciju.

'Unatoč našim opetovanim upozorenjima Južna Koreja je ispalila desetke granata... i mi smo odmah poduzeli snažnu vojnu akciju', javila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi.

Oko 1000 južnokorejskih vojnika smješteno je na otoku Yoenpyeongu 12 kilometara od sjevernokorejske obele. na tom području bogatom ribom i prije je bilo pomorskih incidenata.

Napetosti i najveći sukobi između dviju Koreja - kronologija

- 21. siječnja 1968.

Sjevernokorejski komandosi u Seulu pokušali ubiti južnokorejskog predsjednika Parka Chung-Heea.

- 15. kolovoza 1974.

U atentatu na predsjednika Parka tijekom govora njegova supruga je ubijena.

- 9. listopada 1983.

Četiri južnokorejska ministra ubijena su u atentatu bombom na predsjednika Chun Doo-Hwana, tijekom službenog posjeta Mianmaru. Atentat je pripisan Sjevernoj Koreji.

- 29. studenoga 1987.

Atentat na Boeing korejske zračne kompanije Korean Airlines, u kojem je poginulo 115 osoba. Atentat je pripisan agentima Sjeverne Koreje.

- 18. rujna 1996.

Prvi sukob na moru nakon rata zbog sporne morske granice na Žutom moru. Sjevernokorejski brod s dvadeset članova posade je potopljen.

- 29. lipnja 2002.

Novi sukob na moru. Južnokorejski brod je potopljen, a šest mornara ubijeno. U sukobu je ubijeno i oko 13 državljana Sjeverne Koreje.

- 10. studenoga 2009.

razmjena vatre između južnokorejske mornarice i broda pod zastavom Sjeverne Koreje.

2010. godina

- 27. siječnja

Razmjena vatre između vojske Sjeverne i Južne Koreje u spornoj zoni na Žutom moru. Nitko nije ozlijeđen.

- 26. ožujka

Južnokorejski brod 'Cheonan' potonuo nakon eksplozije koja ga je prepolovila. Ukupno 46 mornara je poginulo.

- 20. svibnja

Međunarodno istražno povjerenstvo zaključilo je da je torpedo ispaljen sa sjevenokorejske podmornice potopio brod 'Cheonan'. Seul je nakon toga prekinuo pregovore započete prije dvije godine.

- 29. listopada

Sjevernokorejski vojnici pucali su u smjeru Južne Koreje.

- 23. studenoga

Sjeverna Koreja ispalila je topničke granate na južnokorejski otok Yeonpyeong, u Žutom moru. U napadu su poginule najmanje dvije osobe, a 18 ih je ranjeno. (Hina)

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene