Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjever i jug Sudana potpisali su sporazum o demilitarizaciji sporne regije Abjei i ulasku etiopskih mirovnih snaga u to područje, rekao je u ponedjeljak bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki.


Južni Sudan treba se za manje od tri tjedna odvojiti u neovisnu državu a pitanje nadzora nad plodnom i naftom bogatom pokrajinom jedno je od najspornijih neriješenih pitanja pred razdvajanje države. Kartum je glavni grad Abjeiaja zauzeo 21. svibnja i izazvao bijeg desetina tisuća stanovnika iz područja, međunarodne kritike i strahove da bi dvije strane mogle obnoviti sukob.

Predstavnici dominantne južnjačke stranke Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta (SPLM) i sudanska vlada sastajali su se u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi više od tjedan dana kako bi postigli dogovor.

'SPLM i sudanska vlada su potpisali sporazum o Abjeiju', rekao je novinarima u Adis Abebi Mbeki koji pomaže u vođenju pregovora između dvije strane. 'On određuje demilitarizaciju Abjeija tako da će se sudanske oružane snage povući a etiopske snage se rasporediti'.

Mirovnjaci će krenuti u Abjei čim ih UN ovlasti i zamijenit će sve vojne snage u području, rekao je. Za Abjei će biti uspostavljene policijske snage čiju će veličinu i sastav odrediti zajednički odbor kojim će supredsjedati dužnosnici juga i sjever, dodao je Mbeki. (Hina)

Vezani članci Izrael potpisao sporazume s UAE-om i Bahreinom - 2 Izrael potpisao s UAE-om i Bahreinom sporazume o normalizaciji odnosa: "Ovo mijenja tijek povijesti" Slika nije dostupna 'Sjever i Jug' dobiva 'pojačanje'!