Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrti Alepa koje su u rukama pobunjenika sada je u potpunosti opkolila sirijska vojska i preuzela kontrolu nad posljednjom cestom koja do njih vodi, naveo je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


"Borci režima su sad na cesti Castello", rekao je Rami Abdel Rahmane, direktor SOHR-a i dodao da su četvrti istoka u potpunosti opkoljene.

Vezani članci Slika nije dostupna Sirijske snage ubile 18 ljudi u Alepu Slika nije dostupna Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Sedmog srpnja prorežimske snage su uspjele prekinuti prolaz tom cestom sjeverozapadno do Alepa, koja je bila posljednji prolaz za ljude i robu prema tim četvrtima. Te snage su zauzele položaje na manje od 500 metara od ceste i mogu pucati na sve osobe i vozila koja se njome kreću. Jedan pobunjenički borac je u nedjelju potvrdio za agenciju France presse da je Alep sada potpuno opkoljen.

Oko 200.000 osoba živi u tim četvrtima, procjenjuje se. Njima posljednjih dana nedostaje hrane i u slučaju produžene opsade prijeti im humanitarna katastrofa.

Drugi grad po veličini u Siriji je od 2012. podijeljen na četvrti koje su u rukama režima na zapadu i četvrti pod kontrolom pobunjeničkih skupina na istoku. Pobuna protiv režima u Siriji, koja je počela 2011., pretvorila se u razorni rat u koji su uključeni brojni lokalni, regionalni i međunarodni sudionici. U sukobu je poginulo više od 280.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli. (Hina)