Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirija uvjerava Ujedinjene narode da će poštivati primirje s pobunjenicima koje treba stupiti na snagu za manje od 24 sata, izjavio je posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, ali su snage predsjednika Bašara al Asada nastavile napadati nekoliko gradova.


"Ako ga svi budu poštivali, mislim da ćemo do 6 sati ujutro (3 sata po GMT-u) u četvrtak imati poboljšane uvjete na terenu", rekao je Annan u Teheranu gdje je zatražio potporu regionalnog sirijskog saveznika za svoje napore.

Vezani članci Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP) Asad ima važnu poruku: "Blizu smo direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji" Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Foto: AFP) Francuski ministar vanjskih poslova: Na Rusiji je da prisili Asada na političko rješenje

>> Annan: Sirija je obećala pridržavati se primirja

Međutim, sirijska vojska i dalje vodi ofenzivu i nastavlja napadati uporišta pobunjenika umjesto da povlači vojnike, tenkove i teško oružje iz gradova kao što je predviđeno Annanovim planom.

Sirijske snage su jutros ponovno otvorile vatru preko granice na izbjeglički logor gdje su smještene sirijske izbjeglice na jugoistoku Turske.

Turska je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se odmah poduzele potrebne mjere za zaštitu sirijskog naroda budući da Asad još nije povukao vojnike i naoružanje iz gradova.

"Mi se zalažemo za hitno održavanje sjednice Vijeća sigurnosti koje bi usvojilo rezoluciju s nužnim mjerama za zaštitu sirijskih građana", navodi se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova. (Hina)