Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto na Bliskom istoku

Annan: Sirija je obećala pridržavati se primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan u srijedu je, manje od 24 sata prije isteka roka za prekid neprijateljstava, izjavio da mu je sirijska vlada pružila jamstva da će poštovati prekid vatre s pobunjenicima.

"Primio dam vladina jamstva da će poštovati prekid vatre. Budu li ga svi poštovali, mislim da će se do četvrtka u šest ujutro stanje na terenu popraviti", rekao je Annan tijekom posjeta Teheranu gdje traži potporu za svoj plan koji već podupiru UN i Arapska liga.

Sirijske snage u utorak su nastavile napade na protivnike režima predsjednika Bašara al-Asada i pritom su sasvim ignorirale međunarodni mirovni plan prema kojemu su vojnici morali prestati pucati i povući se iz urbanih područja.

Na konferenciji za novinare održanoj zajedno s iranskim ministrom vanjskih poslova Ali Akbarom Salehijem, koju je prenosila televizija, Annn je rekao kako je važno da regionalne vlade surađuju sa Sirijoim na rješavanju krize i dodao da bi i Iran mogao biti dio toga rješenja.

Službeni je Teheran podupro Annanov plan od šest točaka pod uvjetom da ne zahtijeva i odlazak predsjednika Bašara al-Asada, najbližega iranskoga saveznika u arapskome svijetu.

"Sirijskoj vladi treba pružiti mogućnost da pod vodstvom Bašara al Asada počne s promjenama", rekao je šef iranske diplomacije Salehi. Istaknuo je, kako prenosi AFP, da Iran "podupire reforme koje je sirijska vlada obećala, posebno slobodu djelovanja političkih stranaka i slobodne izbore".

Annan je na pitanje novinara o pozivima Katara i Saudijske Arabije da se sirijski pobunjenici naoružaju, ocijenio kako bi daljnja militarizacija sukoba u Siriji bila pogubna. "Svaka daljnja militarizacija sirijskog pitanja bila bi pogubna", naglasio je Annan. (Hina)

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene