Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaraju put

Sirijska vojska bombardira most kojim izbjeglice bježe u Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vojska bombardirala je most u pokrajini Homsu, u središtu zemlje, na glavnom putu kojim sirijski izbjeglice i ranjenici bježe u Libanon, izjavila je za agenciju France Presse sirijska nevladina udruga i aktivisti za ljudska prava.

‘Režimske snage su u utorak bombardirale most pokraj Kuseira, u pokrajini Homsu, kojim sirijski izbjeglice i ranjenici bježe u Libanon’, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava, dodajući da je most blizu granice. Sirijske vlasti ‘pokušavaju zatvoriti sve prijelaze između Libanona i Sirije, napose u okolici Kuseira i Tal Kalaha’, u pokrajini Homsu, uz istočnu i sjevernu granicu s Libanonom.

‘Topništvo je bombardiralo most kojim su izvučeni Edith Bouvier i ostali ranjenici’, rekao je Hadi Abdalah, aktivist Općeg povjerenstva sirijske revolucije sa sjedištem u Homsu. Oko 2.000 sirijskih izbjeglica stigli su tijekom vikenda u susjedni Libanon, bježeći pred nasiljem, poglavito u pokrajini Homsu, rekla je glasnogovornica UNHCR-a (UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice) u Ženevi.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno" Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

>> Put u pakao: Siriji slijedi rat kao u BiH početkom 90-ih

‘Jučer smo im zajedno s našim partnerima podijelili hranu i pomoć’, rekla je. Izbjeglice su smješteni u obiteljima, dodala je. Po podatcima UNHCR-a, 7.058 sirijskih izbjeglica evidentirano je u Libanonu otkako je prije godinu dana izbila pobuna koju sirijski režim guši u krvi.

Sirijski izbjeglice koji su stigli na sjever i istok Libanona, nerijetko s tek nekoliko komada odjeće, žive ondje u bijednim uvjetima, smješteni u libanonskim obiteljima, u školama ili napuštenim zgradama, prateći na televiziji vijesti iz domovine.

'Režim će pasti za nekoliko mjeseci'

Britanski veleposlanik u Siriji ocijenio je u The Timesu da bi režim predsjednika Bašara al-Asada mogao pasti do konca godine, a možda i puno prije.

Ovo je prvi razgovor na koji je pristao Simon Collis otkako je Velika Britanija u četvrtak najavila povlačenje čitavog dipomatskog osoblja iz Sirije i zatvorila veleposlanstvo ‘iz sigurnosnih razloga’, ističe list. Režim predsjednika Asada je ‘poput stabla nagrižena iznutra’ i ‘poput napuknute brane’, ističe diplomat.

‘Pritisak raste i moguće je da će sve ići brzo čim on popusti. Osobno, ne vjerujem da će izdržati do kraja godine, a možda će popustiti i puno prije’, istaknuo je veleposlanik koji je četiri godine proveo na dužnosti u Damasku. Collis misli da se ‘može dogoditi nešto što će uzrokovati brz pad (režima). Potpora režimu slabi i sve veći broj ljudi shvaća da je režim osuđen i ne žele potonuti skupa s njim’, dodao je.

'Osobno, ne vjerujem da će Asad izdržati do kraja godine, a možda će popustiti i puno prije’ Veleposlanik koji je ‘ogorčen’ i ‘obeshrabren’ zbog nasilja u Siriji, opisuje stanje u Homsu kao ‘mali Staljingrad’, istaknuvši da je stanje u tome gradu i širom zemlje gore nego što se na Zapadu misli.

Francuska zatvara svoje veleposlanstvo

Odluka o zatvaranju francuskog veleposlanstva u Damasku koju je u petak donio predsjednik Nicolas Sarkozy, treba stupiti na snagu u utorak, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. ‘Zatvaranje francuskog veleposlanstva planira se danas. Eric Chevallier (veleposlanik) odlazi danas ili sutra ujutro’, dodao je na tiskovnoj konferenciji.

Glasnogovornik je dodao da se ‘nastavljaju pregovori’ kako bi se utvrdilo koja će zemlja ubuduće zastupati francuske interese u Siriji. Francuska u Siriji ima oko 2.000 državljana, mahom s dvostrukim državljanstvom. Sarkozy je u petak najavio zatvaranje francuskog veleposlanstva u Damasku kako bi osudio ‘sramotnu’ represiju režima Bašara al-Asada nad stanovništvom.

Ovo je prvi put nakon 1956. da Francuska zatvara svoje veleposlanstvo u Siriji. Te su godine arapske zemlje prekinule diplomatske veze s Francuskom i Velikom Britanijom nakon Sueske krize, u vrijeme sukoba Egipta s Francuskom i Velikom Britanijom uz potporu Izraela zbog nacionalizacije Sueskog kanala. Veleposlanstvo je ponovo otvoreno šest godina poslije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene