Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video poruka na YouTubeu

Sirija: Zamjenik ministra nafte otišao iz vlade i pridružio se pobunjenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abdo Hussameldin prvi je visokopozicionirani dužnosnik koji je napustio Sirijsku vladu.

Abdo Hussameldin najavio je svoje napuštanje vlade u videoporuci koju je objavio na YouTubeu, a autentičnost snimke nije mogla biti potvrđena od strane nezavisnih izvora, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Novi okršaji Sirijske snage i saveznici granatirali predgrađe Damaska, sukobili se s pobunjenicima

Zamjenik sirijskog ministra nafte objavio je također da se pridružuje sirijskim ustanicima, postavši tako prvi visoko rangirani dužnosnik koji je napustio režim Bašara al-Asada otkako je u zemlji prije godinu dana počela pobuna protiv njegove vlasti.

'Ja, Abdo Husameldin, zamjenik ministra nafte i prirodnih bogatstava, objavljujem ostavku na svoju dužnost i povlačenje iz vladajuće stranke. Pridružujem se revoluciji časnih ljudi', kazao je u video snimci objavljenoj na YouTubeu.

U svojoj poruci poručuje vladajućem režimu kako su nanijeli ljudima, za koje tvrdite da su njihovi, godinu dana patnje i tuge, uskratili im temeljna ljudska prava i doveli Siriju do ruba provalije, dodavši da je sirijsko gospodarstvo blizu kolapsa.

Asad je Husameldina imenovao zamjenikom ministra 2009. godine nakon duge političke karijere. 'Služio sam u vladi 33 godine. Nisam želio završiti karijeru opslužujući zločine ovog režima. Odlučio sam se učiniti ono što je ispravno iako znam će režim spaliti moju kuću i progoniti moju obitelj', kazao je Husameldin u videu snimljenom na nepoznatoj lokaciji.

Husameldin na snimci izgleda opušteno i u krupnom planu u kameru s papira čita unaprijed pripremljenu izjavu, javlja Reuters.

Kako na vidiku nema kraja sukobima i izvješćima o krvavoj represiji vladajučeg režima bivši tajnik UN-a Kofi Annan trebao bi kao izaslanik UN-a i Arapske lige u subotu posjetiti Siriju. Snimka koju je objavio Hussameldin pokazuje razaranje Idliba i pokop sedam osoba ubijenih od strane sirijskih vlasti u Derei. Ujedinjeni narodi procjenjuju kako je najmanje 7500 osoba ubile su sirijske sigurnosne snage, dok vlasti tvrde kako su ljudi koje nazivaju teroristima ubili više od 2000 pripadnika sigurnosnih snaga. (Hina, Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene