Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrtvih sve više

Sirija: Nastavljeni napadi pobunjenika na vojni aerodrom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski pobunjenici nastavili su ofenzivu na sjeveru zemlje, gdje pokušavaju zauzeti vojni aerodrom, dan nakon što je UN objavio podatak o više od 60.000 mrtvih u 21-mjesečnom sukobu.

Taj broj za koji je Navi Pillay, UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava, rekla da je 'puno veći nego što se očekivalo i doista je nevjerojatan', objavljen je u srijedu, na početku nove godine koja je u Siriji počela s nasiljem i gdje zbog podijeljenosti međunarodne zajednice još nije pronađeno političko rješenje.

No Karim Bitar, direktor odjela za istraživanje u Institutu za međunarodna i strateška istraživanja (IRIS) rekao je da taj broj možda 'neće biti presudan na diplomatskoj razini'.

'Sve velesile imaju svoje ciljeve i čini se da su zaključile kako su rizici intervencije veći od eventualnih prednosti, dakle ne mislim da će taj novi podatak potaknuti odlučniji međunarodni odgovor', ocijenio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Rat u Siriji (Foto: AFP) Odlaze u Idlib Sirijski pobunjenici povlače se sa sjeveroistoka Damaska

>> Sirija: U zračnom napadu ubijeno 12 članova jedne obitelji

Dapače, ističe taj stručnjak za Bliski istok, 'svijet kao da je omamljen, neosjetljiv je za takve brojke. To postaje tek statistika, svakim danom je 150 do 200 mrtvih više. Kao što je Staljin običavao reći 'jedan mrtav je tragedija, a milijun mrtvih je statistika'.

Tako je u srijedu u Siriji poginulo još 219 ljudi, među kojima 102 u Damasku i u njegovim predgrađima, gdje je zrakoplovstvo izvelo više ubojitih napada, po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu aktivista i liječnika diljem zemlje.

Nasilje je u 2012. odnijelo osam puta više života nego u 2011., po toj nevladinoj organizaciji. Sirija je ušla u građanski rat pošto se narodna pobuna koju je režim žestoko gušio, militarizirala pa sada u sukobima sudjeluju vojska i dezerteri kojima pomažu naoružani civili i militantni islamisti iz inozemstva.

SOHR je pobrojao i identificirao više od 46.000 mrtvih u 21 mjesec dugom sukobu, ali ne računa tisuće nestalih i zatvorenih ni većinu mrtvih među 'šabihama', milicijom režima Bašara al-Asada, kao ni strane borce. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene