Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina i SAD u akciji

Sirija je bila zagrijavanje, a Korejski poluotok bi mogao biti ratište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka SAD-a da uputi mornaricu prema korejskom poluotoku bila je „razborita“ reakcija na provokacije iz Sjeverne Koreje, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, a sada se "razboritoj" akciji pridružila i Kina.

Kako Kina nije poduzimala inicijativu neko vrijeme, Trump je prije pokretanja svoje vojske pokušao diplomatskim putem doći do kineske potpore. Trump i njegov tim susreli su se s kineskim predsjednikom Xijem prošlog tjedna te je nuklearni program Kim Jung-Una bio glavna tema na dnevnom redu.

Nakon sastanka u subotu navečer, Trump više nije čekao. Američke mornaričke trupe iz SAD-a krenule su prema zapadnom Tihom oceanu kako bi osigurale prisutnost u blizini Korejskog poluotoka.

Iako se činilo da Kina neće upratiti akciju SAD-a, izvješća su se počela širiti putem kineskih društvenih mreža. Ubrzo se saznalo kako je kao odgovor na američku akciju, Kina premjestila 150.000 vojnika i medicinskih pomagala u pogranični dio sa sjevernokorejskom granicom bojeći se vala izbjeglica koji će pobjeći iz zemlje u slučaju američkog napada.

Pročitajte i ovo Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija



„Ovaj nekontrolirani režim koji je sada postao i nuklearno sposoban režim, što su se i predsjednik Xi i predsjednik Trump složili da je neprihvatljivo, konačno je upozorenje da se korejski poluotok mora što prije denuklearizirati”, izjavio je H.R. McMaster, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Donald Trump, netom nakon što je naredio bombadiranje Sirije, a što se između redaka tumačilo i kao upozorenje Sjevernoj Koreji, upitao je svoje savjetnike za niz mogućnosti kojima bi se moglo obuzdati sjevernokorejski Pyongyang. Smatra se da je među opcijama kombiniranje racija specijalnih snaga i lansiranje raketa.

Nakon poteza američkih i kineskih vlasti, oglasila se i Sjeverna Koreja.
„To dokazuje da su dosadašnji američki nepromišljeni potezi usmjereni na invaziju Sjeverne Koreje dosegli ozbiljnu fazu”, naglasio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

„DPRK je spremna reagirati na bilo kakvu vrsu rata koji SAD bude želio”, rekao je, koristeći službeni naziv zemlje, Demokratska Narodna Republika Koreja. Međutim, jedan od problema s kojima će se suočiti američke trupe pri operaciji 'denukleariziranja' Pyongyanga jest zamršena tunelska mreža ispod tog glavnog grada.

Ratni planeri su imali poteškoća u otkrivanju i mapiranju tog podzemnog kompleksa te vjeruju da postoje stotine podzemnih vojnih stanica opremljeni municijom i zrakoplovima.

Iako se čini da je Sjeverna Koreja dobila upozorenje od SAD koji je pokrenuo svoje trupe, očito da u Pjongjangu nisu zabrinuti jer kako javljaju izvori iz Južne Koreje: „Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja nastaviti raditi ozbiljne provokacije, kao što je još jedan nuklearni test kako bi se obilježio niz obljetnica koji uskoro slijedi.“

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene