Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvava ofenziva

Sirija: Asadova vojska kišom projektila zasula pobunjenike u Alepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kiša projektila padala je na Alep koji snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada iz helikoptera bombardiraju i zasipaju vatrom iz strojnica pokušavajući potisnuti pobunjenike iz tog drugog po veličini sirijskoga grada, presudnog za ishod sukoba.

Kako javlja novinar agencije France Presse na licu mjesta, pobunjenici su uspjeli odbiti prve napadaje vojske na četvrt Salahedin i tvrde da režimske snage nisu napredovale i da su izgubile tenkove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Slika nije dostupna Dobra vijest POBUNJENICI POTVRDILI Postignut dogovor o evakuaciji civila i boraca iz Alepa

>> Asad krenuo u ofenzivu, Zapad strahuje od masakra

Žestoka bombardiranja te četvrti pod opsadom na jugozapadu Alepa počela su u zoru i nastavila se istom silinom sve do podneva, rekao je drugi izvjestitelj. Četiri helikoptera su raketama i strojnicama gađala četvrt u kojoj se pucalo i iz topova i tenkova.

Salahedin 'ima najveći broj pobunjenika', rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Po njegovim riječima, regularna vojska koja zadnjih dana šalje pojačanja na Alep 'nije od jutros nimalo napredovala, čak je izgubila pet tenkova'.

'Ovo su najžešće borbe od početka pobune' u ožujku 2011., ističe ta nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na mrežu aktivista na licu mjesta. Najmanje je 29 osoba - deset vojnika, osam pobunjenika i jedanaest civila - poginulo od početka ofenzive, po podatcima SOHR-a koji je zabilježio više od 20.000 mrtvih, među kojima 14.000 civila, od početka pobune protiv Asada u ožujku 2011.

Stotinjak tenkova raspoređeno je na prilazima četvrti Salahedinu, javljaju borci i pobunjenici, dodajući da se borbe vode i u drugim dijelovima Alepa. Službena agencija SANA pak javlja da se u četvrti al-Furkan vojska sukobila s 'terorističkom skupinom koja je terorizirala stanovnike' te ubila dvojicu i uhitila trojicu terorista.

Kako navodi novinar AFP-a, stanovnici imaju velikih teškoća u nabavi kruha i mnogi su se civili sklonili u podrume svojih kuća. Ova je ofenziva pokrenuta više od tjedan dana nakon otvaranja ove nove bojišnice 20. srpnja, pošto je vojska ponovo zauzela Damask, gdje se više dana borila s pobunjenicima.

Bitka je presudna za obje strane. 'Za režim, zbog toga što je to grad u kojemu ima velik broj pristaša, napose među poduzetnicima na koje računa u financiranju dijela svog rata', istaknuo je Ignace Leverrier, bivši francuski diplomat u Siriji, a za pobunjenike zbog toga što žele stvoriti zaštićenu zonu na sjeveru zemlje.

Više zapadnih zemalja i UN izrazili su zabrinutost zbog posljedica ove ofenzive. Washington je upozorio na mogućnost novog 'pokolja' u toj zemlji koja se kupa u krvi nakon 16 mjeseci nasilja koje je izbilo nakon gušenja dotad neviđenih prosvjeda protiv režima.

No Rusija, saveznica sirijskog režima, ocijenila je kako nije 'realno' računati da će vlast sjediti skrštenih ruku dok pobunjenici 'zauzimaju' Alep, gospodarsku prijestolnicu zemlje s 2,5 milijuna stanovnika. S 29 mrtivh u Alepu, u subotu je u Siriji poginulo 90 ljudi, rekao je SOHR. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene