Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoki sukobi

Damask u ratu, zaokret u pobuni protiv Asada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobuna protiv sirijskog režima doživjela je zaokret u ponedjeljak, kada su se prvi put žestoko sukobili vojska, uz pomoć oklopnih vozila, i pobunjenici u Damasku, simbolu vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Dok Rusija u UN-u blokira svaku inicijativu za osudu sirijskog režima, pobunjenici su u ponedjeljak navečer najavili operaciju 'velikih razmjera' pod nazivom 'vulkan u Damasku i potresi u Siriji', koja se sastoji u sustavnim udarima na sve nadzorne točke diljem zemlje, blokadi glavnih prometnica kako bi se paralizirala režimska vojska i pozivima na napuštanje vojske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Slika nije dostupna Ključna bitka Asad krenuo u ofenzivu, Zapad strahuje od masakra

>> Sirijska vojska ušla u četvrt Damaska koju drže pobunjenici

Ovo je 'prva strateška etapa koja će Siriju dovesti u stanje potpunog građanskog neposluha', ističe se u priopćenju koje je potpisalo zajedničko zapovjedništvo Homsa i Slobodne sirijske vojske (FSA). Bivši sirijski veleposlanik u Iraku Navaf Fares koji je 11. srpnja pobjegao iz sirijske vojske u London, upozorio je da bi Asad mogao koristiti kemijsko oružje u sukobu s oporbenim snagama ne bi li ostao na vlasti. Sirija posjeduje velike zalihe kemijskog oružja.

U Damasku su pobunjenici rekli da kontroliraju dvije četvrti, Midan i Tadamun, na jugu i na istoku prijestolnice, ali agencija France Presse nije mogla provjeriti te informacije. Borbe su se proširile na Haled ben el-Valid, važnu prometnicu koja Midan povezuje sa središtem prijestolnice i na prigradske četvrti Asali, na jugu, Barze, na sjeveroistoku, Kabun i Džobar na istoku, Kafar Suse, na zapadu, Kadam i Nar Ajše na jugu, koje se protive režimu.

Pošto je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) ocijenio da je Sirija sada u stanju građanskog rata, videosnimke boraca s terena pokazuju da se u Damasku vode prave bitke u kojima se iza vreća s pijeskom puca iz ručnih raketnih bacača. Iračke vlasti su izvijestile da su u subotu u predgrađu Damaska ubijena dvojica iračkih novinara. Jedan je ustrijeljen iz vatrenog oružja a drugi je izboden hladnim oružjem. Njihova su trupla u ponedjeljak prevezena u Irak.

FSA, koju čine vojni dezerteri, slabije je opremljena od regularne vojske, ali je pokretnija i ima potporu dijela stanovništva. Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) nazvao je borbe u Damasku 'zaokretom'. 'Kada borbe u prijestolnici traju satima, pa i danima, i kada regularne postrojbe ne uspijevaju kontrolirati stanje, to svjedoči o slabosti režima', komentirao je njegov predsjednik Rami Abdel Rahman.

U šesnaestomjesečnoj pobuni u Siriji poginulo je više od 17.000 ljudi, a oko 850.000 treba pomoć, rekao je UN-ov Koordinacijski ured za humanitarna pitanja. Europska unija se priprema idućeg tjedna donijeti nove sankcije sirijskom režimu, šesnaeste od početka gušenja pubune u ožujku 2011.

Pregovori o produljenju mandata promatrača u Siriji koji se pak vode u UN-u u New Yorku zapeli su u ponedjeljak pošto je Zapad tražio da se poprate prijetnjom sankcijama, a Rusija je upozorila da će u tom slučaju uložiti veto na tekst.

Moskva od petka blokira nacrt izjave Vijeća sigurnosti u kojoj se osuđuje sirijska vojska zbog uporabe teškog oružja u Treimsi, gdje su 12. srpnja poginuli deseci ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak će se sastati s međunarodnim posrednikom Kofijem Annanom kako bi ponovo pokrenuli njegov mirovni plan koji je ostao mrtvo slovo na papiru. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene