Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemu zaradu Amerikancima su omogućili ugovori sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Južnom Korejom.


Sjedinjene Američke Države su u 2014. na prodaji oružja drugim zemljama zaradile 36.2 milijarde dolara, što je za gotovo 10 milijardi dolara više u odnosu na prethodnu godinu, te sada kontroliraju preko 50 posto tržišta, prenosi New York Times.

Vezani članci Tenk Panther / Ilustracija Nijemac u podrumu čuvao tenk, protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata Američki vojnici (Foto: AFP) Troškovnik i cijena rata protiv terorizma: SAD od 2001. potrošile oko 6 bilijuna dolara, ubijeno 500.000 ljudi

Do takvog golemog porasta je došlo zahvaljujući vrlo unosnim ugovorima sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Južnom Korejom, državom koja je zbog napetih odnosa sa Sjevernom Korejom odlučila na naoružanje izdvojiti najviše (7.8 milijardi).

Sve više djece u SAD-u stradava od oružja

U 2014. pravo bogatstvo na oružje je izdvojio i Irak (7.3 milijarde), a previše nisu štedjeli ni u Brazilu ($6.5 milijardi).

Na prodaji oružja je solidno zaradila i Rusija, ukupno 10.2 milijarde dolara, a slijede Švedska (5.5 milijardi), Francuska (4.4 milijarde) i Kina (2.2. milijarde). 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook