Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca u opasnosti

KARTA SRAMA Tragične brojke koje Amerikanci ne mogu opravdati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni američke djece izloženi su neosigurano oružju u svojim domovima.

Prije tri godine šestogodišnji unuk gospođe Marie-Claude Duytschaever ubijen je u osnovnoj školi Sandy Hook. Ovogodišnja obljetnica njegove smrti osobito je teška zbog šokantnih podataka koji dolaze iz SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojka raste iz godine u godinu Rekordna razina smrtnosti djece od vatrenog oružja u SAD-u: "Nikad nisam mislila da ću se brinuti o toliko djece s ranama od metaka" Ilustracija Kobna pucnjava Užasna tragedija: 9-godišnjak pronašao pištolj i upucao 6-godišnjaka, nije mu bilo spasa

Čak 555 djece mlađe od 12 godina umrlo je od pištolja, namjerno ili slučajno, otkad je Adam Lanza uletio u školu Sandy Hook i ispalio 154 hica te ubio 20 djece i šest članova osoblja.

U prosjeku, svako dva dana jedno dijete biva ubijeno u SAD-u, a od događaja prije tri godine malo toga se promijenilo.

Američka djeca devet puta vjerojatnije će umrijeti od pištolja nego djeca bilo gdje drugdje u razvijenom svijetu. Trećina američke djece živi u domovima s vatrenim oružjem, a među njima čak 43 posto ih ima barem jedan otključan komad oružja.

Trinaest posto kućanstavama ima pištolje koji su otključani i napunjeni streljivom, te spremni za uprabu.

VIDEO Objavljene potresne snimke poziva i razgovori s djecom koja su preživjela masakr!

Više od dva milijuna američke djece živi u domovima s neosiguranim oružjem, dok ih 1,7 milijuna u domovima ima oružje koje je i otključano i napunjeno.

Od masakra u školi Sandy Hook Nacionalno udruženje za vatreno oružje uspješno je zaustavilo brojne pokušaje izmjena zakona o oružju. Dobro je prisjetiti se njihove šokantne poruke nakon masakra: Jedina stvar koja zaustavlja negativca s pištoljem, je dobar momak s pištoljem.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti te NBC Newsa kod 59 posto mladih koji stradaju od oružja radi se o ubojstvu. U 22 posto slučajeva riječ je o samoubojstvo, dok je nenamjernih slučajeva 16 posto.

Svaka od točkica na priloženoj grafici predstavlja jedno ubijeno dijete. Prelaskom preko nje pojavljuju se ime, dob, mjesto i vrijeme stradavanja djeteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene