Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši politički ogranak gerilske grupe IRA-e, Sinn Fein popeo se na drugo mjesto po popularnosti među irskim političkim strankama, prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja objavljenima u petak u listu Irish Times.


Sinn Fein, čijim je članovima sve do 1993. bilo službeno zabranjeno razgovarati s pripadnicima irskih medija, uspjeli su istisnuti Laburističku stranku na treće mjesto, zahvaljujući oštrim napadima na mjere štednje koje su Irskoj nametnuli EU i MMF. Sinn Fein je, smatraju analitičari, imao koristi i od kandidiranja Martina McGuinnessa, bivšega zapovjednika IRA-e i glavnog pregovarača u mirovnim pregovorima sa Sjevernom Irskom, za predsjednika Republike Irske na predstojećim izborima koji će se održati 27. listopada.

Vezani članci Michelle O'Neill Sinn Fein nakon pobjede na izborima u Sjevernoj Irskoj pozvao na raspravu o ujedinjenju sa Irskom Slika nije dostupna Eksplozija bombe u hotelu u Sjevernoj Irskoj!

McGuinness je aktualni zamjenik premijera Sjeverne Irske. Napredak u potpori Sinn Feinu je dvostruko veći nego što je bio na posljednjim istraživanjima. Irish Times navodi kako je Sinn Fein najjači među ljudima slabijeg imovinskog statusa i najmanje popularan među ženama i Ircima dubljeg džepa. Vladajuća stranka Fine Gael premijera Ende Kennyja i dalje je najpopularnija s 35 posto podrške, iako je i to tri posto manje u odnosu na prethodnu anketu. Laburistička stranka, članica vladajuće koalicije treća je po popularnosti, a tradicionalna Fianna Fail, koja je vladala zemljom od 1987. sve do izbora ove godine, tek je četvrta. (HINA)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju