Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pregovore

'Što bismo trebali raditi - primati plaću i šutjeti?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja zatražili su u srijedu od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara otvaranje pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora, odnosno o povećanju plaća u obrazovanju i znanosti, a ne budu li rezultata do sredine rujna nakon toga će započeti sindikalne aktivnosti.

"Ponavlja se sve što smo već vidjeli, prosvjeta je stalno zapostavljena", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Ustvrdio je kako sindikati nisu isprovocirali takvu situaciju i svaki pokušaj da im se pripiše politički angažman pred izbore predstavlja "sljepilo i pristranost". Ustvrdio je da se u drugim sektorima, primjerice u zdravstvu, bezrazložno i manipulativno podižu plaće.

Što bismo trebali raditi - primati plaću i šutjeti, upitao je Ribić poručivši kako to nikada nisu i neće raditi. Očekuje da ih hrvatska javnost shvati i pruži masovnu potporu njihovu zahtjevu "neodgovornoj, neiskrenoj i nepravednoj vlasti" za jednakim tretmanom svih zaposlenih kod istog poslodavca.

Upozorio je kako je Vlada u uvjetima prekomjernog deficita i nestašice novca povećala plaće samo zaposlenima u zdravstvu, jer tamošnji sindikati nisu željeli odustati od dodatka od 4, 8 i 10 posto, a taj su dodatak zadržali i drugi sindikati u svojim kolektivnim ugovorima, uz klauzulu da će im se nastaviti isplaćivati ako se isplati u bilo kojoj drugoj javnoj službi.

Vlada je željela izigrati tu obvezu, pa je sredstva namijenjena za isplatu dodatka od 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina staža u visini od 170 milijuna kuna u Ministarstvu zdravstva još malo uvećala na 190 milijuna kuna i pretvorila u novi dodatak za odgovornost po kojem su zdravstveni radnici dobili 4 posto povećanja plaća, osim liječnika koji su dobili dva posto jer su već ranije dobili 10 posto.

Ribić: Ustavni sud drži 'lojtre' pogrešnoj politici Vlade

Time je Vlada pribjegla manipulaciji i izmislila novi dodatak, pa sindikati obrazovanja traže da i oni dobiju takav dodatak, jer i njihov rad traži povećanu odgovornost, kazao je Ribić podsjetivši da je plaća prosvjetnog radnika pred mirovinu u odnosu na početnika veća samo za 20 posto, dok je, primjerice, u Austriji dvostruko veća.

Mornar traži od sindikalaca da mu kažu gdje da nađe novce, a da smo mi ministri, znali bismo gdje pronaći novce ili ne bismo bili ministri, poručio je Ribić. "Ako ne zna gdje da nađe novce mi ćemo mu pomoći, na primjer mogao bi pitati guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koji je u jednom intervjuu ustvrdio kako novca ima za sve, ili svog šefa premijera Zorana Milanovića, ali ga se valjda ne sudi ni nazvati, a kamo li nešto tražiti", rekao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ocijenio je izjavu Mornara da su plaće u obrazovanju već povećane za 3,5 posto kao "selektivno pamćenje", jer su za mandata sadašnje Vlade plaće nastavnicima drastično smanjene, najviše onima s najduljim radnim stažem, i do 19 posto, a nenastavnom osoblju od 3 do 13 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene