Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nametanje zakona

Silajdžić: RS pokušava srušiti Dayton

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić optužio je vlasti Republike Srpske da kane srušiti ustavni ustroj BiH time što pokušavaju nametnuti zakon kojim bi se državna imovina koja se nalazi na teritoriju RS proglasila entitetskim vlasništvom.

‘Sporazum o sukcesiji (imovine bivše Jugoslavije) jasno precizira da je sva imovina bivše SFRJ i njenih prethodnica koja se nalazi na teritoriju BiH imovina države Bosne i Hercegovine... Ovo je jedno od temeljnih načela Daytonskog sporazuma kao što je i dvoentitetski ustroj’, kazao je Silajdžić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu dodajući kako narušavanje tog načela dovodi u pitanje i sve druge elemente Daytona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RS osudio Silajdžićeve istupe Slika nije dostupna Silajdžić optužio RS da blokira BiH

>> Lavrov upozorava: Dayton isključuje uporabu sile

Narodna skupština RS u utorak je prihvatila nacrt zakona o statusu državne imovine što ga je predložila vlada Milorada Dodika. Tim je nacrtom predviđeno da RS preuzima vlasništvo nad svom imovinom nekada vođenom kao vlasništvo SR BiH a koja se sada nalazi na teritoriju tog entiteta.

Nacrtom je dopušteno tek da dio imovine potreban za funkcioniranje države poput objekata nužnih oružanim snagama može biti ustupljen na uporabu no u zemljišnim knjigama mora biti jasno kako je RS njezin vlasnik. Ministar pravde RS Džerard Selman pred zastupnicima u entitetskom parlamentu je kazao kako ‘u RS sada više nema imovine BiH ali u BiH ima imovine RS’.

Ovakav nacrt zakona usvojen je unatoč upozorenjima Ureda visokog predstavnika (OHR) koji je još 2005. zabranio svako raspolaganje prijepornom državnom imovinom dok se o tome ne postigne dogovor među zainteresiranim stranama. Usvoji li parlament RS ovakav zakon to će biti i trajna zapreka daljem približavanju BiH NATO-u jer je zahtjev Saveza da vojna imovina bude knjižena na državu BiH i to je postavljano kao uvjet za provedbu Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Silajdžić je u srijedu istaknuo kako niti jedna državna zajednica u kojoj se dopustila teritorijalna podjela državne imovine nije opstala a najbolji primjer za to je ono što se nedavno dogodilo sa Srbijom i Crnom Gorom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene