Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozvao je u intervjuu agenciji Bloomberg američkog predsjednika Baracka Obamu da vrati američki utjecaj i iskustvo u BiH, kako bi prekinuo postojeći zastoj u toj zemlji.


Obamina administracija ima utjecaj i vrijednosti potrebne da ispravi slabosti i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je pod američkim pokroviteljstvom završen rat u BiH 1992-95., rekao je Silajdžić. Obama vjerojatno razumije tu vrstu segregacije, etničkog čišćenja i kršenja ljudskih prava koje su iskusili Bošnjaci, a suprug državne tajnice Hillary Clinton pomogao je da se završi rat, rekao je Silajdžić u intervjuu agenciji Bloomberg.

>> Dodik želi pretvoriti BiH u 'savez federalnih država'

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Daytonski sporazum jedina osnova za opstanak BiH Slika nije dostupna Silajdžić: RS pokušava srušiti Dayton

'To se može popraviti ako se vlada SAD-a ponovno angažira kako bi zaštitila svoje političko ulaganje' i pomogla 'Europljanima i svima nama da učinimo ono što treba', rekao je Silajdžić i dodao kako je 'u interesu SAD-a da ima stabilnu, normalnu demokraciju u BiH'. Daytonski sporazum po njegovim je riječima 'nepravedan' i nikada nije provedena intencija da se u BiH obnovi multietničko društvo kakvo je postojalo prije rata. 'Tako da je ono što imamo, legalizacija etničkog čišćenja i genocida', naglasio je Silajdžić.

>> Ne crtaju se nikakvi zemljovidi nove podjele BiH

U Obaminoj su administraciji, po njegovim riječima, dužnosnici koji su radili i za predsjednika Billa Clintona i upoznati su s pitanjima u BiH. On je sugerirao kako bi posebni izaslanik SAD-a ili izaslanstvo za Zapadni Balkan, moglo imati energiju ili utjecaj potreban da se BiH politički i ekonomski pokrene naprijed. Politički zastoj je i opterećenje gospodarstvu u BiH, rekao je Silajdžić, ističući primjer da je američki General Electric 'zainteresiran za projekt velike hidrocentrale snage 700 megavata', jer u BiH vodene energije ima u izobilju. 

>> 'EU odobrava etničko čišćenje'

Vodeću ulogu u sklapanju Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH 1995. imao je Richard Holbrooke koji je sada postao posebni izaslanik Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, prioritete nove administracije. Ključna uloga koju je Holbrooke dobio u Obaminoj administracijui pruža nadu da će SAD biti aktivnije angažiran u problemima BiH-a, rekao je Silajdžić za vikend izdanje The Wall Street Journala. Naglasio je kako su u američkoj administraciji sada ljudi koji poznaju Bosnu i Hercegovinu.