Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haris Silajdžić preuzeo je u četvrtak od Željka Komšića dužnost predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju će obnašati sljedećih osam mjeseci.


Smjena na čelu Predsjedništva BiH obavljena je na redovitoj sjednici državnog vrha održanoj u Sarajevu sukladno postupku propisanom poslovnikom o njegovu radu.

Vezani članci Milorad Dodik u Zagrebu Dodik upao na sjednicu pa uputio niz uvreda: ''Ja sam iznad tebe u svemu, čovječe. Ja sam veoma dobar s glavom. Samo ti nisi dobar s glavom'' Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Čović: "Jedino Hrvati žele BiH, a separatizam i unitarizam vode njezinu nestanku"

Članovi Predsjedništva BiH koji imaju potpuno jednaka prava i obveze biraju se na razdoblje od četiri godine a tijekom tog razdoblja redovito se smjenjuju na dužnosti predsjedatelja kao prvog među jednakima.

Prvu sjednicu Predsjedništva BiH održanu pod Silajdžićevim predsjedanjem obilježilo je neslaganje u vezi s prijedlogom da se arhiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) po njegovu zatvaranju trajno prebaci u BiH.

Za takav prijedlog koji bi trebao biti upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda glasovali su Silajdžić i Komšić a protiv je bio Nebojša Radmanović.

"U zemlju u kojoj nestane osnovni akt na temelju kojega ona postoji mi tražimo da dobijemo još neku arhivsku građu", objasnio je svoje protivljenje Radmanović aludirajući na činjenicu da se ne zna gdje je original Daytonskog sporazuma koji je bio u posjedu vlasti BiH.

Silajdžić je pak istaknuo da BiH ima posebni interes da joj se preda arhiv ICTY-a dodajući kako neslaganje oko tog pitanja nije i slika rada Predsjedništva BiH u cjelini.

"Ima stvari koje su učinjene dobro i učinkovito a ima stvari u kojima se ne slažemo zbog opće političke situacije", kazao je Silajdžić.