Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić optužio RS za protuustavno ponašanje; pokreće spor pred Ustavnim sudom BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić optužio je vlasti Republike Srpske za ozbiljno kršenje Ustava BiH te je potvrdio kako je pred državnim Ustavnim sudom pokrenuo spor da bi se suspendirale i poništile odluke koje afirmiraju taj entitet kao samostalnu državnu cjelinu.

"Vlasti RS-a žele se pozicionirati kao samostalan i odvojen međunarodni subjekt i potpuno zaokružiti takvu vrstu djelovanja", kazao je Silajdžić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Dodao je kako takvo ponašanje traje već godinama na unutarnjem planu, a pogoršalo se, kako je istaknuo, najavama o izdvajanju RS-a iz "Elektroprijenosa BiH" te pritiscima na Radio-televiziju BiH (BHRT).

Silajdžić je objasnio kako Vlada s Miloradom Dodikom na čelu sada svoje secesionističke planove širi i u inozemstvu miješajući se izravno u poslove Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu jedino ovlašteno voditi državnu vanjsku politiku.

"To je zagovaranje vanjske politike koja nema nikakve veze s BiH", kazao je Silajdžić.

Dodao je kako je stoga danas njegov ured predao inicijativu Ustavnom sudu BiH u nakani da se ospore odluke Vlade RS-a koje se mogu smatrati protuustavnima te spriječi provedba mjera kojima taj entitet pokušava promicati vlastitu vanjsku politiku i politiku vanjske trgovine, među ostalim i otvaranjem vlastitih političkih predstavništava u inozemstvu.

Tužba Ustavnom sudu BiH, kako je kazao Silajdžić, utemeljena je na dokazima prikupljenim od lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, koje je Dodikova Vlada angažirala da promiču RS kao samostalan vanjskopolitički čimbenik. U proračunu za 2008. Vlada RS-a je izdvojila pet milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,5 milijuna eura) za zastupanje u inozemstvu.

Američka lobistička kuća Quinn Gillespie & Associates tako interese RS-a u SAD-u zastupa uz mjesečnu naknadu od 120 tisuća dolara. To što ona zapravo radi doznalo se na temelju uredbe Ministarstva pravosuđa SAD-a kojom su sve lobističke kuće od 2007. vlastima obvezne prijaviti svu komunikaciju s klijentima.

"Spor je pokrenut jer smo tek sada dobili dokaze i ovo nema nikakve veze s predizbornom kampanjom", izjavio je Silajdžić, zaključivši kako je ono što rade Dodik i njegovi ministri "opstruiranje BiH na putu k Europskoj uniji i provedbe državne vanjske politike".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene