Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić optužio je vlasti Republike Srpske za ozbiljno kršenje Ustava BiH te je potvrdio kako je pred državnim Ustavnim sudom pokrenuo spor da bi se suspendirale i poništile odluke koje afirmiraju taj entitet kao samostalnu državnu cjelinu.


"Vlasti RS-a žele se pozicionirati kao samostalan i odvojen međunarodni subjekt i potpuno zaokružiti takvu vrstu djelovanja", kazao je Silajdžić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Vezani članci Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4 Misteriozna smrt mladića u BiH, policija uhitila njegovu bivšu djevojku. Otac poručio: "Ovo čekamo već 1955 dana" Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske Milanović o ljudskim pravima i potezima Vlade u koronakrizi: "Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja ljudska sloboda"

Dodao je kako takvo ponašanje traje već godinama na unutarnjem planu, a pogoršalo se, kako je istaknuo, najavama o izdvajanju RS-a iz "Elektroprijenosa BiH" te pritiscima na Radio-televiziju BiH (BHRT).

Silajdžić je objasnio kako Vlada s Miloradom Dodikom na čelu sada svoje secesionističke planove širi i u inozemstvu miješajući se izravno u poslove Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu jedino ovlašteno voditi državnu vanjsku politiku.

"To je zagovaranje vanjske politike koja nema nikakve veze s BiH", kazao je Silajdžić.

Dodao je kako je stoga danas njegov ured predao inicijativu Ustavnom sudu BiH u nakani da se ospore odluke Vlade RS-a koje se mogu smatrati protuustavnima te spriječi provedba mjera kojima taj entitet pokušava promicati vlastitu vanjsku politiku i politiku vanjske trgovine, među ostalim i otvaranjem vlastitih političkih predstavništava u inozemstvu.

Tužba Ustavnom sudu BiH, kako je kazao Silajdžić, utemeljena je na dokazima prikupljenim od lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, koje je Dodikova Vlada angažirala da promiču RS kao samostalan vanjskopolitički čimbenik. U proračunu za 2008. Vlada RS-a je izdvojila pet milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,5 milijuna eura) za zastupanje u inozemstvu.

Američka lobistička kuća Quinn Gillespie & Associates tako interese RS-a u SAD-u zastupa uz mjesečnu naknadu od 120 tisuća dolara. To što ona zapravo radi doznalo se na temelju uredbe Ministarstva pravosuđa SAD-a kojom su sve lobističke kuće od 2007. vlastima obvezne prijaviti svu komunikaciju s klijentima.

"Spor je pokrenut jer smo tek sada dobili dokaze i ovo nema nikakve veze s predizbornom kampanjom", izjavio je Silajdžić, zaključivši kako je ono što rade Dodik i njegovi ministri "opstruiranje BiH na putu k Europskoj uniji i provedbe državne vanjske politike".