Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja Emma

Zbog hladnoća u Europi umrlo 60 osoba: "Crvena uzbuna" u Irskoj i Velikoj Britaniji

Snijeg u Cardiffu (Getty Images)
Snijeg u Cardiffu (Getty Images)
Aktualno Galerija +0 Snijeg u Cardiffu (Getty Images) Galerija 1/1 >>
Irska i Velika Britanija pretrpjele su u četvrtak veliku hladnoću i snijeg koji pogađaju Europu već nekoliko dana i dosad su uzrokovali smrt približno 60 osoba.

Irska strahuje od iznimno loših meteoroloških uvjeta najavljenih zbog susreta oluje Emme s Atlantika i ledenog vala s istoka, s obilnim snježnim padalinama i velikim padom temperature.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Snijeg u Ukrajini Ima i poginulih Snježni užas hara Balkanom: "Nikome nije ugodno, svi preživljavamo na niskim temperaturama"

Zračna luka Dublin prekinula je zračni promet nakon 17 sati, "vjerojatno" do subote, zbog crvene uzbune od snijega i poledice koju je izdala irska vlada. Aer Lingus prekinuo je letove nakon 16 sati, a to su naknadno učinile i sve ostale kompanije.

Dublinska burza najavila je da zatvara vrata u četvrtak popodne i petak zbog "ekstremnih meteoroloških uvjeta". Otvara se tek u ponedjeljak.

Vlasti su zatražile od pučanstva da ostane u domovima od četvrtka popodne u 17 sati do petka u 16 sati.

Irsku je već u srijedu zahvatio jak vjetar jačine 100 km/h, uz snježne padavine, najjače od 1982.

U Velikoj Britaniji stanovništvo je svelo aktivnosti također na minimum.

Škotska Konzervativna stranka otkazala je kongres koji je trebao početi u četvrtak popodne. Tvrtka zadužena za distribuciju plina u Velikoj Britaniji zabrinula se zbog velike potražnje potrošača uzrokovane vremenom.

Nekoliko zračnih luka objavilo je prekid prometa i kašnjenja. Nevrijeme je izazvalo i veliki poremećaj željezničkih usluga. Četiri vlaka Eurostar između Londona i Pariza ili Bruxellesa otkazana su u četvrtak, a najmanje deset za petak.

Britanski meteorolozi smatraju da će se ekstremni uvjeti nastaviti nad britanskim otočjem cijelog vikenda.

Val hladnoće prouzročio je smrt najmanje 57 osoba od prošlog petka: 21 u Poljskoj, sedam u Slovačkoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, četiri u Francuskoj, najmanje tri u Španjolskoj, dvije u Italiji, kao i u Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jedne u Nizozemskoj, Engleskoj i Švedskoj.

Među žrtvama brojni su beskućnici. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene