Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sezona uragana: Nakon Gustava slijede Hanna, Ike i Josephine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prolaska uragana Gustav, koji je izazvao rekordnu evakuaciju dva milijuna ljudi iz priobalja Louisiane, Mississippija i s juga Teksasa, sezona uragana na Atlantiku i Karibima nastavlja se s tri tropske oluje - Hannom, Ikeom i Josephinom - od kojih bi prva već u petak mogla zahvatiti Floridu i Sjevernu Karolinu.

Očekuje se da bi tropska oluja Hanna mogla zahvatiti američku obalu između Floride i Južne Karoline oko petka navečer, kao oluja I. kategorije s vjetrovima do 135 km/h, najavio je američki Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hanna' donijela obilne kiše i manje štete na Atlantskoj obali SAD-a Slika nije dostupna 'Oluja stoljeća' oslabila, SAD-u prijeti Hanna

Guverner Floride Charlie Crist proglasio je izvanredno stanje zbog priprema za Hannu, kao preduvjet za primanje savezne pomoći. Upozorio je da bi Florida moga biti izložena udarima vjetra do 180 km/h.

Središte Hanne u utorak u 17 sati, po lokalnom vremenu, s vjetrom do 100 km/h, nalazilo se jugoistočno od otoka Inagua u Bahamima, uz prognozu da će ona jačati i kretati se prema sjeverozapadu, objavio je NHC.

>> 'Oluja stoljeća' oslabila, SAD-u prijeti Hanna

Hannu slijedi tropska oluja Ike, koja se formirala u ponedjeljak i trenutačno puše snagom od 105 km/h, a previđa se da će zahvatiti Karibe, odnosno otoke Turks i Caicos kao uragan, u subotu ili nedjelju.

Iza Ikea slijedi tropska oluja Josephine, koje se formirala u utorak s vjetrom snage do 120 km/h, jugozapadno od najjužnije točke Zelenortskog otočja, ispred zapadnih obala Afrike.

Josephine se kreće u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 23 km/h a očekuje se da će snagu uragana dostići u srijedu ili četvrtak, ali još uvijek daleko od obale.

Hanna je u utorak već izazvala poplavu u lučkom gradu Gonaivesu u Haitiju, koji je prošloga tjedna pogodio Gustav. Haićanske vlasti izvijestile su o deset mrtvih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene