Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, odnosno zbog otkrivanja identiteta svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred ICTY-jem za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata.


'Vijeće proglašava optuženog Vojislava Šešelja krivim... i izriče jedinstvenu kaznu zatvora od 18 mjeseci', kazao je predsjedavajući sudac O-Gon Kwon na 15-minutnom ročištu na kojem je Šešelj zaradio svoju drugu osuđujuću presudu za nepoštivanje suda.

'Vijeće se uvjerilo izvan razumne sumnje da je optuženi znao da objavljuje zaštićene informacije i da je to učinio namjerno, znajući da time krši odluke raspravnog vijeća', kazao je predsjedavajući sudac, izražavajući veliku zabrinutost zbog namjernog kršenja zaštitnih mjera u slučaju 11 svjedoka čiji je identitet Šešelj otkrio u jednoj od svojih brojnih knjiga čiji naslov nije objavljen.

Sud je odredio da ovu kaznu Šešelj služi usporedno s prvom za nepoštivanje suda kojom je u srpnju 2009. godine osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog otkrivanja identiteta tri svjedoka, također u jednoj od svojih knjiga.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši ministar o Šešelju: 'Ovo je pokušaj da se krivnja prebaci na razbijače Jugoslavije' Slika nije dostupna ŠEŠELJ JE U WIN-WIN SITUACIJI Ako dobije malu kaznu - bit će heroj, ako dobije visoku kaznu - bit će heroj

'Ni Titov komunistički režim nije branio razgovore s odvjetnicima'

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve presude za nepoštivanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim, a prije dva tjedna optužnica je nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internetske stranice pa će se u petak ponovno izjašnjavati o krivnji.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003., a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a pošto je Šešelj najavio kako ne namjerava iznositi obranu sudsko vijeće bi moglo uskoro sazvati iznošenje završnih riječi.

Šešelj, koji se i na ovom ročištu nije propustio predstaviti kao doktor prava i najveći neprijatelj ICTY-ja, prigovorio je što mu je u petak uveden nadzor komunikacija s njegovim pravnim savjetnicima zbog sumnje da tako krši mjere za zaštitu svjedoka.

'Ni Titov komunistički režim nije branio razgovore s odvjetnicima', rekao je Šešelj, poručivši da će se za trajanja te mjere odbiti izjašnjavati o bilo čemu, uključujući i 'o lijepom vremenu'.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju