Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za nepoštovanje Međunarodnog kaznenog suda zbog toga što je u jednoj od svojih knjiga otkrio identitet 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva započelo je danas u Haagu.


'Radilo se o namjernom i prkosnom ponašanju optuženog koji je znao da su na snazi zaštitne mjere za svjedoke', kazao je u uvodnim riječima tužitelj Bruce MacFarlane.

Šešelj, kojem se pred haškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka. On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije 'namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća' i istaknulo da je potrebno 'obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba'.

Vezani članci Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju Slika nije dostupna Pred očima obitelji pogubljena bivša cura Kim Jong Una - zbog PORNIĆA!

'Niti jednom svjedoku nije falila dlaka s glave'

'Ovaj će sud u međunarodnopravnoj povijesti ostati upamćen samo po kršenju elementarnih međunarodnih pravnih principa', rekao je. 'Nijednom svjedoku s mog suđenja nije falila ni dlaka s glave..., meni je samo stalo da u sudnici raskrinkam lažne svjedoke', rekao je Šešelj poručivši da mu je u tome upravo javnost glavni saveznik. On je poručio sucima da suđenjima za navodno nepoštovanje suda popunjavaju rupe u glavnom suđenju koje se protiv njega vodi za ratne zločine, te da se ovo novo suđenje vodi 'po nalogu Amerikanaca i Britanaca kako se Šešelj ne bi vratio u Srbiju' prije parlamentarnih izbora.

'Postao sam neuništiv i takav ću biti do kraja', kazao je Šešelj, poručivši da će se držati 'veličanstvenog mišljenja sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila da onaj tko se iskreno bori za pravdu i istinu mora biti spreman na žrtve'. Nakon što se Šešelj požalio da se nije mogao pripremiti za suđenje jer nije riješeno pitanje financiranja njegove obrane u ovom predmetu, vijeće je odlučilo do daljnjeg odgoditi nastavak suđenja za nepoštovanje suda dok žalbeno vijeće ne razriješi pitanja Šešeljevih prigovora na uskraćivanje prava na pripremu obrane.

'Mogu vam napisati i posvetu'

Šešelj se za potrebe današnjeg ročišta predstavio kao 'dr. Vojislav Šešelj, sveučilišni profesor i najveći neprijatelj haškoga tribunala' i na početku ročišta pokušao je podijeliti sucu i tužiteljima primjerke svojih knjiga, a tužiteljima je napomenuo da im 'u stanci može napisati i posvetu'. Požalio se da mu tajništvo suda pokušava zatvoriti web stranicu, na kojoj su također objavljeni povjerljivi podaci o identitetu tužiteljskih svjedoka, pa je najavio da će se, u slučaju da mu se ipak ugasi stranica, javiti 'svojim prijateljima sjevernokorejskom vođi Kim Jong Ilu, ...(predsjedniku Venezuele) Hugu Chavezu ili (iranskom predsjedniku) Mahmudu Ahmadinedžadu' da mu pomognu.

'Mene možete ubiti, ali moju stranicu ne možete uništiti', kazao je Šešelj. Šešelj je u pritvoru haaškog suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine koje je počelo u studenome 2007. došlo je tek do polovice. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i za ožujak je zakazana rasprava po članku 98 bis Pravila o postupku i dokazima koji omogućava obrani da, nakon što tužitelji završe svoj dio dokaznog postupka, zatraži odbacivanje dijelova ili čitave optužnice jer smatra da nisu dokazani. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju