Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz puštanje na slobodu

Šešelj od Haaga traži odštetu od 10 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, zatražio je danas da ga Haaški sud oslobodi.

Trebalo bi ga osloboditi, tvrdi Vojislav Šešelj, jer tužitelji nisu dokazali nijednu točku optužnice. Također, Šešelj je zatražio i da mu Sud isplati odštetu od 10 milijuna eura zbog osmogodišnjeg pritvora najavljujući da će u slučaju 'odugovlačenja s isplatom' svoj odštetni zahtjev uvećavati do iznosa od sto milijuna eura.

Šešelj je na kraju trodnevna ročišta koje je održano na temelju pravila Haaškoga suda koje omogućava optuženom da, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, zatraži oslobađanje po jednoj ili više točaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali, najavio i da će u New Yorku podići tužbu protiv UN-a, kao i pokrenuti građanske parnice protiv pojedinih haaških sudaca i tužitelja.

Pročitajte i ovo Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži" Ilustracija Sud odlučio Krenula po margarin, a onda se dogodila nezgoda: Trgovački lanac mora joj platiti gotovo osam tisuća eura

>> Šešelj: Purda oslobođen da RH ne bi gonila Vasiljevića

'Svakako imate pravo da to učinite, a i ja sam sam razmišljao o takvoj mogućnosti', odgovorio mu je sudac Jean-Claude Antonetti koji je najavio da će vijeću za donošenje odluke o Šešeljevu zahtjevu za odbacivanjem svih točaka optužnice trebati između nekoliko tjedana i mjeseci.

Antonetti je uputio Šešelja, koji je upozorio Vijeće da duljina njegova pritvora prelazi sve međunarodne humanitarne norme, da ima pravo podnijeti zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu, no Šešelj je odgovorio da bi državna jamstva mogao tražiti od vođa Sjeverne Koreje, Venezuele, Libije ili Irana ali ne i od 'prozapadnog izdajničkog režima' u Beogradu.



Šešelj je na trodnevnom ročištu tvrdio da tužitelji nisu dokazali nijednu točku optužnice protiv njega, no tužiteljstvo je ponovno iznijelo pregled dokaza kojima potkrepljuju sve elemente Šešeljeve kaznene odgovornosti uključujući i njegov značajan doprinos kampanji etničkog čišćenja i progona Hrvata s područja istočne i zapadne Slavonije, hrvatskog i muslimanskog stanovništva iz BiH te progon Hrvata iz Vojvodine.

Šešelj je na ročištu napao Haaški sud kao 'antisrpski tribunal' koji se opredijelio od samih početaka pa zato nije optužio nijednog hrvatskog političara, a zaposlio je mnogobrojne Hrvate Tužitelji su podsjetili na svjedoke i dokaze koje su izveli, da su snage koje je regrutirao i slao Šešelj, činile zločine, a ponovno su prikazali dio njegovih huškačkih govora kojima je poticao srpske dobrovoljačke postrojbe da haraju i čine zločine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelja se tereti da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine.

Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage.

Šešelj je na ročištu napao Haaški sud kao 'antisrpski tribunal' koji se opredijelio od samih početaka pa zato nije optužio nijednog hrvatskog političara, a zaposlio je mnogobrojne Hrvate. 'Gdje god se okreneš - Hrvati', zaključio je Šešelj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene