Jedini je dužnosnik koji je bio član svake vlade od raspada Sovjetskog Saveza. I baš on bi mogao biti idući predsjednik Rusije.


Za rođendan Vladimiru Putinu, njegov ministar obrane, Sergej Šoigu, donio mu je specijalni poklon - posljednje izvješće o ruskoj intervenciji u Siriji.

'Iste večeri su to proslavili igrajući hokej na ledu, Putin je postigao sedam golova, Šoigu se samo jednom upisao u strijelce. Njihov tim je lako pobijedio', piše Economist.
Otkada je 2012. godine Šoigu imenovan za ministra odbrane, njegovo partnerstvo s Putinom sve je bolje i bolje, a ruske vojne snage postale su glavni instrument Putinove vanjske politike.

'Na Krimu, u istočnoj Ukrajini, duž granica zemalja koje su u NATO, u Siriji - Rusija se pokazala kao vrlo moćna vojna sila. Pod Šoiguovim vodstvom ruske oružane snage su demonstrirale moć, organizaciju i logistički sustav koji do sada nije viđen', ocijenila je Evelyn Farkas, donedavno glavna osoba Pentagona za odnose s Rusijom.

Economist navodi da je Šoigu daleko više od običnog ministra odbrane. Tri godine je mlađi od Putina, a od 1990. godine je u strukturama vlasti. Skoro 22 godine je vodio Ministarstvo za izvanredne situacije, koristio je prednosti ruske birokracije, sakupio moć i popularnost, a pritom si nije stvorio neprijatelje. Politički Analitičar Evgeny Minchenko za Šoigua kaže: 'Ne postoji nitko sličan njemu u vladajućoj klasi.'

Vezani članci Ruski predsjednik Putin na godišnjoj konferenciji za medije Ruski predsjednik Vladimir Putin cijepio se protiv korone, ali - daleko od medija Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Rusija okončala klinička ispitivanja nove verzije Sputnjika V: To cjepivo ima jednu veliku prednost, ali Moskva navodi da će oni nastaviti koristiti sadašnju verziju

Milijunaš blizak Putinu pronađen mrtav

Šoigu je pažnju na sebe skrenuo rješavanjem konflikata u Južnoj Osetiji, Tadžikistanu i Čečeniji, a kada je nekadašnji predsjednik Rusije Boris Jeljcin pripremao teren za predavanje vlasti Vladimiru Putinu, upravo je Šoigu postao predsjednik stranke Jedinstvo, koja je kasnije promijenila ime u Jedinstvena Rusija.

Jeljcin je Šoigu opisivao kao najveću zvijezdu moderne Rusije, međutim, on je odlučio prepustiti lidersku poziciju Putinu, uz obrazloženje da 'jedno drvo ne može izdržati dva medvjeda'. Šoigu se, s druge strane, odlučio dodvoravati Putinu - poklonio mu je crnog labradora, Koni, koji je postao omiljeni predsjednikov pas. Pratio ga je na putovanjima na kojima je ruski predsjednik promovirao svoj 'mačizam' glog torza te je radije s njim boravio u ruskim šumama nego na francuskoj rivijeri. Dijele i zajednički interes za povijest.

Kada je bivši ministar obrane Anatoly Serdyukov izgubio Putinovo povjerenje, Šoigu je postao ministar obrane. Ruska vojska dobila je novi zamah, modernizirala se. Osobito je to došlo do izražaja u ratu u istočnoj Ukrajini gdje je ruska vojska demonstrirala svu svoju silu, a Šoigu je postao simbol te vojske.

Pitanje kojim se mnogi bave je - što/tko nakon Putina? Svoju moć ruski predsjednik temelji na ideji bezalternativnosti - odnosno, svojoj nezamjenjivosti. Jedini koji bi mu mogao postati konkurencija je upravo Šoigu, iako prema pojedinim stručnjacima, nema preveliku ambiciju da preuzme funkciju predsjednika Rusije.

No on je čovjek koji je, nakon Putina, najpopularniji u zemlji i kojemu se najviše vjeruje. Vrlo je moguće da će on ponovo odigrati ulogu timskog igrača i prihvatiti mjesto koje sa sobom nosi veliku odgovornost, ali i ogroman pritisak, piše Economist.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook