Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč utaji poreza

Senatski odbor podržao Geithnera za ministra financija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za financije američkog Senata odobrio je imenovanje Timothyja Geithnera za ministra financija, nakon višednevnog saslušanja u čijem je središtu bio problem s Geithnerovom utajom poreza.

Za imenovanje Geithnera (47), dosadašnjeg predsjednika Banke Federalnih rezervi u New Yorku, jedne od 12 regionalnih podružnica središnje banke FED, glasovalo je 18 članova odbora, dok je petero republikanskih senatora bilo protiv.

Pročitajte i ovo Soba za saslušanja u američkom Senatu Seks-skandal potresa Ameriku Dvojica muškaraca snimila seks u Senatu, jedan je pozirao na sve četiri na stolu: "Više nije zaposlen" Slika nije dostupna Obamina administracija Kandidat za ministra financija nije plaćao porez

Kandidatu predsjednika Baracka Obame za ključnu dužnost ministra financija usred teške financijske i gospodarske krize u SAD-u, imenovanje na dužnost treba potvrditi Senat u punom sastavu, što je nakon 'zelenog svjetla' nadležnog odbora u pravilu samo formalnost.

Na saslušanju u srijedu, članovi odbora 'rešetali' su Geithnera zbog propusta da plati oko 43.000 dolara poreza dok je radio za Međunarodni monetarni fond, od 2001. do 2004. godine.

Strani državljani koji rade za MMF, čije je sjedište u Washingtonu, oslobođeni su plaćanja poreza, dok su američki državljani u 'sivoj zoni', ali obvezni plaćati neke poreze, poput poreza na samozapošljavanje na kojem se 'poskliznuo' Geithner.

'To su greške iz nemara. Moglo ih se izbjeći', rekao je Geithner na ispitivanju, opetovano se ispričavajući senatorima zbog svojih 'grešaka' i 'zabuna' prema Porezoj upravi, koju će kao ministar financija nadzirati.

Opomene koje su mu zbog duga stizale iz IRS-a od 2006., Geithner je djelomice platio nakon što je Obamin tranzicijski tim otkrio problem s utajom poreza dok ga je provjeravao kao kandidata za ministarsku dužnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene