Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat za ministra financija u administraciji Baracka Obame Timothy Geithner u utorak je na saslušanju u Senatu otkrio da od 2001. do 2004. nije platio 34.000 dolara poreza, te da mu je kućna pomoćnica 2004. - 2005. bila ilegalna imigrantica, što može učiniti složenijim potvrđivanje njegova imenovanja, izvijestio je Fox News.


Geithner je platio većinu poreznih zaostataka prije nego što je Obama u studenome 2008. objavio njegovo imenovanje. Zaostaci su otkriveni u postupku provjere kandidata, rekao je neimenovani dužnosnik Obamina tranzicijskog tima.

Vezani članci Joe Biden Zastupnički dom prihvatio zakonske izmjene: Biden predlaže veće poreze za bogate Amerikance i velike kompanije Vila, ilustracija Prosječna plaća i vila s bazenom? Sustav provjere nesrazmjera imovine može biti bolji, a proračun to ne bi koštalo ni lipe. Ipak - kaže oporba, nešto nedostaje

'On je svoju karijeru posvetio zemlji kojoj služi časno, inteligentno i vrsno. Nenamjerne pogreške koje su brzo ispravljene neće to umrljati', rekao je budući glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. 

Nije znao da njegova kućna pomoćnica nema radnu dozvolu

Geithner nije platio porez na primanja koja je imao dok je radio za Međunarodni monetarni fond (MMF) od 2001. do 2003., rekao je. Godine 2006. porezna uprava (IRS) obavijestila ga je da duguje 14.847 dolara za porez na samozapošljavanje i 2.383 dolara zaostataka za 2003. i 2004. Poslije je otkriveno da Geithner nije platio porez ni za 2001. i 2002. godinu. Nekoliko dana prije Obamina imenovanja platio je 25.970 dolara zaostataka.

Geithner nije znao ni da mu kućna pomoćnica koju je plaćao 2004. i 2005. nije imala radnu dozvolu zadnja tri mjeseca rada. Geithner je drugi dužnosnik kojega bi Obama imenovao, a suočen je s kontroverzom. Guverner Novog Meksika Bill Richardson 4. siječnja povukao je kandidaturu za ministra trgovine zbog savezne istrage o korupciji u vladi Novog Meksika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju