Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički postupak

Senat Illinoisa započeo suđenje u postupku Blagojevicheva opoziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senat američke savezne države Illinoisa u ponedjeljak je u glavnom gradu Springfieldu započeo suđenje u postupku opoziva kompromitiranog demokratskog guvernera Roda Blagojevicha, na kojem treba odlučiti o njegovu smjenjivanju s dužnosti.

Na suđenju, koje je politički, a ne pravosudni postupak, senatori trebaju utvrditi osnovanost optužbi protiv guvernera Blagojevicha, kojeg se tereti zbog navodnog pokušaja prodaje ispražnjenog mjesta Baracka Obame u Senatu, zlouporabe ovlasti u svrhu iznuđivanja donacija za svoju političku kampanju, i niz drugih nezakonitosti. Blagojevich je prije odbacio sve optužbe. Predsjednik Vrhovnog suda Illinoisa Thomas Fitzgerald na početku suđenja je upozorio senatore da se radi o 'važnom i ozbiljnom poslu'.

Pročitajte i ovo Soba za saslušanja u američkom Senatu Seks-skandal potresa Ameriku Dvojica muškaraca snimila seks u Senatu, jedan je pozirao na sve četiri na stolu: "Više nije zaposlen" Slika nije dostupna Trajna zabrana Senat Illinoisa jednoglasno opozvao Blagojevicha

Blagojevich (52), političar srpskog podrijetla koji je guverner Illinoisa od 2003., odbio je sudjelovati u suđenju, tvrdeći da mu pravila postupka ne dopuštaju obranu niti jamče nepristranost te kako je već unaprijed osuđen. Sudac Fitzgerald odlučio je da se postupak održi u njegovoj odsutnosti, te da se ona tumači kao da se izjasnio da nije kriv. Umjesto da se brani u Senatu, Blagojevich je odlučio svoju obranu iznijeti u medijima, pa tako ponedjeljak provodi u New Yorku, gdje je gost u programima više TV mreža, ukljujučujući i večerašnji prvi TV-intervju na CNN-u.

Za proglašenje Blagojevicha krivim i opoziv s guvernerske dužnosti te zabranu obnašanja javnih dužnosti, trebat će dvotrećinska većina glasova u Senatu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene