"Ako netko iznese bolju ideju, ok...Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga", rekao je Jan Woerner, šef ESA-e.


Zvuči li selo na Mjesecu kao znanstvena fantastika? Ono bi moglo postati stvarnost do 2030. ako se pita šefa Europske svemirske agencije (ESA).

Vezani članci Slika nije dostupna VELIKI MISTERIJ CERESA 'Bilo bi lijepo ovdje sletjeti, zar ne?' Slika nije dostupna Početak nove ere u istraživanju svemira!

Jan Woerner iznio je svoju viziju kako Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zamijeniti lunarnim "selom" s nastambama koje iz Mjeseceve prašine izrađuju roboti i 3D printeri.

"Razmišljao sam o tome koji bi projekt mogao zamijeniti ISS. Smatram da bi selo na Mjesecu bilo idealni nasljednik ISS-a za svemirska istraživanja", rekao je Woerner u Parizu.

On je misiju na Mjesec označio prioritetom kada je u lipnju prošle godine preuzeo agenciju, rekavši da bi to bio ključan korak prema eventualnom slanju ljudi na Mars.

Više država i kompanija, kao što su ESA, NASA, Rusija i Kina, moglo bi sudjelovati u tom projektu, dajući tehnologiju i astronaute koji bi pomogli u pripremi misije na Mars i nastavili znanstvena istraživanja koja se sada provode na ISS-u.

"Ako netko iznese bolju ideju, ok...Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga", rekao je.

SAD je rekao da bi ISS trebao biti u funkciji do 2024., četiri godine dulje nego što se mislilo.

No, Rusija je najavila da bi mogla osnovati vlastitu orbitalnu postaju, a neke europske zemlje i članice ESA-e izrazile su sumnju da bi se još četiri godine ISS-a isplatile. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju