Nikola Selaković
Nikola Selaković Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković nazvao je "zastrašujućom" odluku hrvatske Vlade da ne dozvoli privatni posjet Jasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najavio da će Beograd donijeti odluku o protumjerama.


Srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković pročitao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji notu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u kojoj je objašnjeno stajalište o privatnom posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je uzvraćeno notom hrvatskoj strani, ali da ju je otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Beogradu odbila primiti.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom MVEP-a Hrvatske kojom se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje dolazak u Jasenovac, rekao je Selaković.

On je novinarima pročitao notu srpske strane u kojoj je navedeno da se "na temelju arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti".

Selaković je za odluku Zagreba rekao da je "ne samo skandalozna, već i zastrašujuća", te da je "nečuveno i nevjerojatno da se to događa nakon Drugog svjetskog rata"

"Vlada Srbije donijet će odluku o protumjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opće prihvaćenim pravilima međunarodnog prava“, naglasio je Selaković.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman o Vučićevu pokušaju dolaska u Jasenovac: "Ovo je provokacija, nije ovo odlazak na more''
Aleksandar Vučić Vučić hrvatskim vlastima: "Samo vi radite svoj posao!"

On je podsjetio da je u prethodnih godinu dana registrirano više od 700 ulazaka nositelja diplomatskih i službenih putovnica Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, navodeći da su među visokim dužnosnicima Hrvatske bili i ministri znanosti i obrazovanja Radovan Fuks, državni tajnik u Uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izaslanik predsjednika vlade Hrvatske Milan Bošnjak.

U tom smislu, MVP Srbije "zadržava pravo" primjereno odgovoriti na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo očekuje da će se postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije, "biti brzo razriješena".

Aleksandar Vulin (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Vulin nakon zabrane ''privatnog posjeta'' Vučića Hrvatskoj: ''Svi hrvatski dužnosnici od danas su u posebnom režimu kontrole''
Ana Brnabić, Aleksandar Vučić Brnabić: ''Zabrana dolaska Vučiću u Jasenovac je najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske''

Ministar je rekao da je Vučić kanio samo položiti cvijeće i upaliti svijeću.

Ministarstvo vanjskih poslova je obavijestilo da je Vučić zainteresiran za službeni posjet Jasenovcu u bilo kojem terminu do 17. rujna 2022. godine. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju