Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje zakona

Šefica srbijanskog tima: 'Ne vjerujem da će Hrvatska praviti problem Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podsjetimo, premijer Milanović poručio je u četvrtak na sjednici Vlade kako Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i da Hrvatska to neće dopustiti.

Šefica srbijanskog pregovaračkog tima za pregovore s Europskom unijom (EU) Tanja Miščević kazala je u petak kako se nada da će zahtjev Hrvatske za promjenu zakona u Srbiji o procesuiranju ratnih zločina 'biti riješen bez većih problema' dodavši da na putu ka europskim integracijama može biti i političkih uvjetovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Miščević je rekla da se problemi mogu riješiti dodavši da se na putu ka EU može općenito očekivati dosta političkih uvjetovanja jer je riječ o pregovaračkom procesu u kojemu države članice odlučuju konsenzusom.

'Nadamo se da će ova vrsta nerazumijevanja i neusuglašenosti biti razriješena mnogo jednostavnije nego što nam sada izgleda', kazala je Tanja Miščević u pauzi sjednice Nacionalnog konventa o EU u povodu akcijskog plana za poglavlje 24.

Milanović: 'Srbija s takvim zakonom ne može ući u EU, mi to nećemo dopustiti'

Kako je prenijela agencija Beta, Miščević je naglasila da ratni zločini nisu dio pravne stečevine EU, već se Unija u tome oslanja na međunarodno pravo, u kojem postoji mogućnost izbora između postojećih dobrih praksi. Prema njezinu tumačenju, Hrvatska bi, ako hoće izmjenu ovog zakona postaviti kao tehnički uvjet za Srbiju, morala utemeljenje naći u pravu Europske unije.

'Ne vjerujem da će Hrvatska praviti probleme Srbiji'

Miščević je istaknula kako ne vjeruje da će Hrvatska praviti problem Srbiji. 'Hrvatska se obvezala odlukom Sabora da neće blokirati svoje susjede u pregovorima s EU', podsjetila je šefica srbijanskog pregovaračkog tima.

Oporba: Milanovićeva poruka Srbiji dobra, ali kontradiktorna drugim odlukama

Istodobno, ona smatra da Hrvatska neće uvjetovati, već pomagati Srbiji u eurointegracijskom procesu, što 'u tehničkom smislu već i čini'.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je na sjednici Vlade poručio da Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i da Hrvatska to neće dopustiti.

'Moraju povući zakon'

Srbija će morati povući taj zakon, rekao je Milanović dodajući da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju te da EU funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne suradnje i zajedničkog uhidbenog naloga.

'Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira', rekao je Milanović te pozvao Beograd da taj zakon ukine.

'Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protuargumente', rekao je Milanović u četvrtak na sjednici vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene