Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gerilaca koji žele nasilan prekid britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj nema više od tri stotine, rekao je šef sjevernoirske policije dok njegovi podređeni ispituju stanovništvo u vezi s najnovijim ubojstvima.


Prava IRA, skupina koja se odvojila od Irske republikanske armije (IRA) nakon što je IRA 2005. i službeno prekinula vojnu kampanju protiv britanske vlasti, 7. ožujka ustrijelila je dvojicu vojnika, što je najgori incident u Sjevernoj Irskoj u više od deset godina.

Vezani članci Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama''

>> Uhićen još jedan osumnjičenik za ubojstvo policajca u Sjevernoj Irskoj

>> 'IRA kontinuiteta' preuzela odgovornost za ubojstvo policajca

>> Sjeverna Irska: Tijekom ophodnje ubijen policijski časnik

Dva dana poslije tog napada ubijen je jedan policajac. Za to je odgovornost preuzela druga organizacija koja je izrasla iz IRA-e, tzv. IRA kontinuiteta. 'Te su skupine malene. Prava IRA i IRA kontinuiteta razorene su, infiltrirane i dezorganizirane', piše šef policije Hugh Orde u nedjelju u listu news of the World.

'Tijesno surađujemo sa službama sigurnosti i drugim specijalistima kako bismo ih omeli i pohapsili i zatvorili do kraja života'.Policija ispituje četvero ljudi u vezi s napadom na vojnike, a u subotu navečer jedna je osoba uhićena u vezi s tim incidentom.