Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran mora odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice u vezi njegovog spornog nuklearnog programa, jer će mu inače biti određene dodatne sankcije, rekao je američki ministar obrane Leon Panetta.


‘Nadamo se ozbiljnom razgovoru Irana s međunarodnom zajednicom kako bi se riješio taj problem, to je svrha tih sankcija’, objasnio je u subotu šef Pentagona tijekom posjeta Peruu.

‘Ako se to ne dogodi, međunarodna zajednica će nastaviti uvoditi dodatne sankcije’, dodao je ministar i naglasio međunarodno jedinstvo u vezi zahtjeva Iranu da prekine obogaćivanje urana.

On je istaknuo da ovotjedne manifestacije u Teheranu pokazuju da sankcije znatno djeluju na iransko gospodarstvo. Iranska valuta je izgubila 40 vrijednosti u tjedan dana u odnosu na glavne svjetske valute radi sve veće nestašice deviza što onemogućuje središnju banku da podrži rial.

Vezani članci Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Pompeo predstavio nove teške sankcije Iranu i poručio: "Promatrao sam iranske aktivnosti te noći. Imali su punu namjeru ubiti američke vojnike i diplomate" Slika nije dostupna Samouvjerenje Irana: EU će povući svoju odluku o sankciji

>> Iranu bi mogle trebati godine za izgradnju atomskog oružja

Nestašicu su izazvale pojačane UN-ove naftne i bankarske sankcije. Izrael pokušava uvjeriti međunarodnu zajednicu da dodatno pojača sankcije. Europska unija navodno razmatra mogućnost novih postroženja sankcija. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook