Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketne nuklearne bojeve glave

Iranu bi mogle trebati godine za izgradnju atomskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran već ima dovoljno nisko obogaćenog uranija za nekoliko atomskih bombi ako ga dodatno obogati, ali bi mu moglo biti potrebno još nekoliko godina za izgradnju raketne nuklearne bojeve glave u slučaju da odluči ići tim putem.

Izrael je prošloga tjedna upozorioda bi Iran mogao imati dovoljno obogaćenog uranija za proizvodnju bombe do polovice 2013. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da je strpljenje Izraela pri kraju i upozorio da je Teheran manje od godinu dana udaljen od "crvene linije" nakon koje će se domoći nuklearnog oružja.

Brojni Izraelci, međutim, boje se da bi jednostrani napad, bez potpore SAD-a, propao protiv tako velikog i udaljenog neprijatelja.

>> Osam razloga zbog kojih Iran nije prijetnja svijetu

Međutim, analitičari kažu da bi Teheranu također trebalo vremena za tehnološki složnu zadaću pretvaranja visoko obogaćenog urana u nuklearnu bojevu glavu.

Zapad i Izrael sumnjiče Iran da pod svojim civilnim nuklearnim programom, navodno razvijanim u mirnodopske svrhe, zapravo razvija vojni nuklearni program, što Teheran kategorički niječe.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene