Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAGA U TIJEKU

Stotinu američkih špijuna oboljelo od misterioznog sindroma: Šef CIA-e otkrio na koga sumnja - "Postoji vrlo jaka mogućnost..."

CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP) Foto: Afp
Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi se među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

"Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti", rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA POLJUDU Krivotvorili COVID potvrde da bi ušli na utakmicu Hajduka, pa zaradili - kaznenu prijavu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STABILNO JE Bivši ministar Goran Marić pretrpio teški srčani udar, hospitaliziran je u KB-u Sveti Duh

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake "usmjerene energije".

Postoji "vrlo jaka mogućnost" da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene