CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP) Foto: Afp

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi se među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.


Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

"Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti", rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e.

Navijači čekaju red pred Poljudom Krivotvorili COVID potvrde da bi ušli na utakmicu Hajduka, pa zaradili - kaznenu prijavu

Goran Marić Bivši ministar Goran Marić pretrpio teški srčani udar, hospitaliziran je u KB-u Sveti Duh

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake "usmjerene energije".

Postoji "vrlo jaka mogućnost" da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju