Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odgovorni kapitalizam'

Šef britanskih laburista: Hrvatskoj treba uvesti 7-godišnju kontrolu nakon ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef britanskih laburista Ed Miliband okomio se imigracijsku politiku u toj zemlji te u istom kontekstu spomenuo i Hrvatsku, ali u negativnom smislu.

Vođa laburista priznaje kako je njegova stranka, dok je bila na vlasti svojom politikom dozvolila imigrantima iz istočne Europe ulazak u zemlju, ukidajući kontrole prerano. Tu je ponajviše mislio na jeftinu radnu snagu iz Poljske.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

No, u razgovoru za list Guardian, Miliband je pažnju usmjerio na novu buduću članicu Eu-a - Hrvatsku. U onome što je sam nazvao prvim koracima u novoj imigrantskoj politici laburista, Miliband želi nametnuti maksimalnu tranzitnu kontrolu u visini od sedam godina prema budućim članicama Europske unije, kao što će to uskoro biti Hrvatska. Pritom ne želi zadirati u promijene slobodnog kretanja radne snage unutar same EU.

Miliband ističe kako nikad nije zagovarao prekid slobodnog kretanja radne snage unutar EU-a, odnosno, nikad nije takvo što smatrao mogućim.

Šef laburista signalizirao je promjenu u imigrantskoj politici laburista, otkrivajući kako zapravo želi promijeniti ekonomska pravila te na taj način pomoći onim ljudima, koji već žive i rade u Velikoj Britaniji.

Kao argument ističe kako je na problem imigranata moguće gledati kao na klasni problem, s obzirom da činjenice pokazuju kako manje plaćeni britanski radnici i oni nekvalificirani, pate neproporcionalno više od jeftinih imigrantskih radnika. Raspravu o tom pitanju Miliband je strpao u svoj poziv za 'odgovornijim kapitalizmom'.

Miliband je predložio da se uvedu i sankcije za agencije koje oglašavaju poslove isključivo prema imigrantskoj radnoj snazi.

Ipak, britanski konzervativci smatraju kako laburisti zapravo nemaju jasnu ideju imigrantske politike. 'Ed Miliband govori kako neće obećati britanske poslove za Britance, ali čini se kako je upao u istu zamku kao i Gordon Brown. On je još uvijek protiv svega što će britanska vlada poduzeti kako bi smanjila i stavila pod kontrolu pitanje imigranata. Pritom on sam još uvijek ne nudi nikakvu kredibilnu imigrantsku politiku', istaknula je glasnogovornica britanskih vladajućih konzervativaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene