Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovori se teško postižu

Tragedija podijeljene BiH: Sedam kulturnih institucija na pragu propadanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U podijeljenoj Bosni i Hercegovini dogovor se teško postiže, pa čak i kada se radi o kulturnom naslijeđu.

Zbog nebrige vlasti, sedam kulturnih institucija na pragu je propadanja. Umjetnička galerija i Povijesni muzej BiH - već su zatvorili vrata.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Jedini muzej koji se bavi povijesti BiH od njezinog prvog spominjanja sredinom 10-tog stoljeća, zatvorio je svoja vrata. Povijesnom muzeju zbog neplaćanja je isključeno grijanje.

'Građa je izvađena, smještena je u depoima u prizemlju, nema grijanja, izložena je velikoj vlazi, tako da bojimo se da će u ovom periodu propasti', tvrdi Muhiba Kaljanac iz Povijesnog muzeja BiH-a.

Daytonom podijeljena na Federaciju i Republiku Srpsku, Bosna i Hercegovina nema zajedničko ministarstvo kulture. Nijedno tijelo vlasti nije obvezno skrbiti za kulturne institucije. Pred zatvaranjem je i 125 godina star Zemaljski muzej BiH.

Dvije od sedam ugroženih institucija

'Prvorazredna tragedija za sva tri naroda, jer će time bit ugroženo, dakle, naslijeđe kulturno-historijsko koje pripada pojedinačno i Srbima ili Hrvatima ili Bošnjacima ili Jevrejima, Romima i drugim manjinama', kaže Adnan Busuladžić iz Zemaljskog muzeja BiH-a.

Muzej je privremeno spasio federalni ministar kulture, s jednokratnom pomoći od 190 tisuća kuna. No, ovo su tek dvije od sedam ugroženih kulturnih institucija. Sve u dugovima, a sve od državnog značaja.

''Ako se desi ova crna predviđanja, na gubitku su svi, vjerujte', tvrdi Bedita Islamović iz Nacionalne i sveučilišna knjižnica BiH. Kulturnjaci političare pozivaju u pomoć uz samo jednu poruku: Država koja ne njeguje svoju povijest, nije država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene