Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 50 milijuna stanovnika

Sedam alpskih zemalja osnivaju 'makroregiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države i regije koje pripadaju alpskome prostoru dogovorile su se osnovati 'Makroregiju Alpe', koja bi obuhvaćala 40 regija iz sedam država s oko 50 milijuna stanovnika.

Odluka o 'Makroregiji Alpe' trebala bi biti donešena 14. prosinca na zasjedanju Europskog vijeća, izjavili su predsjednik Radne zajednice Alp, predsjednik tirolske vlade Guenther Platter i povjerenik EU za regionalnu politiku, Austrijanac Johannes Hahn.

'Makroregiji Alpe' pripadale bi među ostalima francuske regije Provence-Alpes-Cote d'Azur, Rhone-Alpes i Franche-Comte, njemačke savezne zemlje Bavarska i Baden Wuerttemberg, talijanske regije Lombardija, Valle D'Aosta, Pijemont i Južni Tirol, švicarski kantoni Graubuenden i St. Gallen te austrijske zemlje Tirol, Salzburg i Vorarlberg.

'Želimo imati tu makroregiju, svi su pristali. Uvjeren sam da je to značajan korak za buduću regionalnu politiku', izjavio je Platter. Prije odluke Europskog vijeća, stvaranje makroregije trebaju odobriti dotične države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Globalno zatopljenje Poplave u Švicarskoj, pao snijeg u Alpama: Željeznički promet mjestimice obustavljen zbog odrona, u nekim naseljima zagađena voda za piće Ilustracija Na visini od 2900 metara Topljenje ledenjaka otkrilo tragičnu stranu Alpa: Pronađeno tijelo planinara koji je nestao prije više od 20 godina

>> Nakon 20 godina nastavlja se izgradnja tunela ispod Alpa

Makroregija bi se trebala baviti pitanjima gospodarstva, zapošljavanja i razvitka ruralnih područja i prometa, a posebni bi naglasak trebao biti na 'snažnom razvitku brdske poljoprivrede', dodao je Platter. Prema njegovim riječima, sudionici projekta žele između ostaloga prepoloviti broj osobnih vozila autocestom Brenner.

Osnutkom makroregije ne bi se trebale izgubiti dosadašnje strukture suradnje, poput Radne zajednice Alp i Euregio, nego bi se one uključile u makroregiju.

Hahn je naglasio da makroregija ne može očekivati dodatna novčana sredstva od EU, ali da postoji tendencija da države koje budu sudjelovale u makroregijama same odvajaju dio svojih proračunskih sredstava za njih. Alpe bi nakon Baltičkog mora i Podunavske regije postale treća makroregija u Europi.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene