Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili 'pozitivne odgovore'

SDP BiH potvrdio dogovor četiri stranke o uspostavi koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke stranke kojima je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) ponudila platformu o programskoj suradnji radi uspostave vladajuće većine u BiH prihvatile su taj dokument i on će u ponedjeljak biti predstavljen javnosti, objavila je u subotu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić kazao je kako su u središnjicu te stranke u Sarajevu stigli pozitivni odgovori iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB). Kako se očekuje, ove četiri stranke narednog bi tjedna mogle službeno potvrditi dogovor o postizbornom koaliranju čime bi ujedno započeo proces uspostave vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 3. listopada.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> 'SDP pokušava izigrati izborni zakon i hrvatski narod'

Ove četiri stranke, prema očekivanjima, najprije će pokušati uspostaviti vlast u Federaciji BiH a potom i na razini države. Koalicija SDP-a, SDA, HSP i NSRzB može računati na potporu 57 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH. U Zastupničkom domu parlamenta BiH koji broji 42 zastupnika od čega 28 dolazi iz Federacije BiH koalicija četiri stranke za sada ima 17 mandata.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ranije ovog tjedna je pozvao i druge stranke, prije svega HDZ 1990. da se pridruže koaliciji no za sada nema naznaka da bi ta ponuda mogla biti prihvaćena. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u subotu u Mostaru kako će blok kojega predvodi njegova stranka 'spriječiti mogućnost da ih netko pokrade i tako napravi državu bošnjačkog i srpskog naroda'.

'Oni koji su krenuli tim putem, krenuli su rušiti BiH', ustvrdio je Čović govoreći na konvenciji mladeži HDZ BiH. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene