Rahaf Mohamed al-Qunun (Foto: AFP)
Rahaf Mohamed al-Qunun (Foto: AFP) Foto: Afp

Saudijska tinejdžerica koja je pobjegla u Tajland tvrdeći kako strahuje da će ju obitelj ubiti dobila je azil u Kanadi, izvijestio je u petak šef tajlandske službe za imigraciju.


Osamnaestogodišnja Rahaf Mohamed al-Qunun će letom Korean Aira u petak navečer otputovati iz Bangkoka u Seul, a nakon toga će odletjeti u Kanadu, rekao je Surachate Hakpark iz službe za imigraciju.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece Kanada donijela odluku o cjepivu AstraZenece: Neće obustaviti upotrebu, ali preispituju jedan savjet Puna prikolica Natovario gomilu sijena na prikolicu pa posustao već na prvom zavoju

"Kanada joj je dala azil", kazao je i dodao kako Rahaf "odlazi večeras u 23:15 minuta".

Tinejdžerica je u Bangkok stigla tijekom vikenda. Tamo je zatražila azil i prvotno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Unutar nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući, te joj je dopušteno da uđe u Tajland. U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju. (Hina)