Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske odnose i sve kopnene, zrakoplovne i morske veze s državom Katar, poručivši kako je taj potez potreban da bi se zaštitili od terorizma i ekstremizma.


Saudijska Arabija,  Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein odlučili su ukinuti diplomatske i konzularne odnose s Katarom "koji proizlaze iz ostvarivanja njezina suverenog prava zajamčenog međunarodnim pravom i zaštite nacionalne sigurnosti zbog opasnosti od terorizma i ekstremizma”.

Vezani članci Ilustracija Velika akcija u Njemačkoj: Sumnjičili muškarca da je planirao napad biološkim oružjem, nisu pronašli toksine Slika nije dostupna Austrija razmišlja o dugotrajnom zatvoru za osuđene teroriste i oduzimanju državljanstva potencijalnim napadačima

Prekidaju sve kopnene zrakoplovne i morske kontakte s Katarom te pozivaju sve bratske zemlje i tvrtke da učine to isto.

Najbogatija zemlja na svijetu

Maleni emirat Katar najbogatija je zemlja na svijetu. Pet puta manja od Hrvatske, ali gospodarski i politički sve važnija. Na sve optužbe Katar odgovara kako su neutemeljene.

Nije Katar jedini kojeg se proziva za potporu islamistima, tu je i Saudijska Arabija. Međutim, njezin je položaj drugačiji. Nedavno je predsjednik Donald Trump sa Saudijcima dogovorio prodaju oružja od 110 milijardi dolara.

"Arapske države, posebno Saudijska Arabija, ohrabrene su Trumpovim posjetom. Trump je održao govor u Rijadu i dao do znanja da svi od sada trebaju znati kako je Hamas teroristička grupa, kao i takozvana Islamska država, a Iran je element koji destabilizira regiju", kaže Uzi Rabi sa sveučilišta u Tel Avivu.

Za Saudijsku Arabiju Iran je neprijatelj broj jedan, a prošlog je mjeseca katarski vladar nazvao iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i čestitao mu na ponovnom izboru. Nije zanemarivo ni da je najveće nalazište plina na svijetu u rukama Irana i Katara.

Državni udar ili promjena politike

"Ne mislim da će Saudijska Arabija popustiti, kao i druge velike arapske zemlje. Katar će naposljetku popustiti na ovaj ili na onaj način. Ili državnim udarom ili promjenom svoje politike", kaže Saeed Sadek sa sveučilišta u Kairu.

Katar je član američke vojne koalicije u borbi protiv terorista Islamske države. Na teritoriju malenog emirata smještena je najveća američka vojna baza u ovom dijelu svijeta, a tu je i središnje zapovjedništvo za Bliski istok. (K.A./Hina)

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju