Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje ratnih konvencija

'BOMBE VISE S DRVEĆA' Svjedočanstvo o kazetnim bombama koje nad civilima koristi Saudijska Arabija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazetna bomba britanske proizvodnje pronađena je u jemenskom selu, nedaleko od granice sa Saudijskom Arabijom, a taj pronalazak gotovo da je potvrda toga da koalicija okupljena oko Saudijske Arabije, koja intervenira u građanskom ratu u Jemenu, koristi to zabranjeno oružje.

Riječ je o kazetnoj bombi BL-755 koja je proizvedena u Velikoj Britaniji i dizajnirana tako da je mogu nositi zrakoplovi tipa Tornado, koje koristi i saudijsko ratno zrakoplovstvo. Ipak, to je kontroverzno oružje već desetljećima zabranjeno u ratnim sukobima.

Pročitajte i ovo Spašena posada - 1 Jemenski pobunjenici Novi napad hutista odnio i prve ljudske živote: SAD najavio žestoku odmazdu Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Pozvali na okončanje sukoba u Jemenu Irak odbacio optužbe da je napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izveden s njegova teritorija

Bombu je u jemenskom selu tijekom inspekcije otkrio Amnesty International, gdje su njihovi promatrači naišli na neekplodirane "zvončiće". Jedna kazetna bomba BL-755 sadrži 147 "zvončića", koji se iz zraka rašire po širokom području, ali često ne detoniraju, sve dok ih kasnije netko (obično je riječ o civilima) ne pokuša na vlastiti rizik odstraniti.

Jedan čoban iz sela koje se nalazi na desetak kilometara od granice sa Saudijskom Arabijom, rekao je za Amnesty da u sisjednom selu "bombe vise s drveća", piše Independent.

"Kazetne bombe su jedno od najgroznijih oružja u povijesti ratovanja i s pravom su zabranjene u preko 100 zemalja svijeta. Obzirom da se ovaj tip bombe najvjerojatnije korišten u kombinaciji s Tornado zrakoplovima, koje je Velika Britanija isto tako prodala Saudijskoj Arabiji, postoji čak i mogućnost da je britansko logističko osoblje umiješano u bombardiranje Jemena kazetnim bombama. Bio bi to apsolutni skandal ukoliko se to potvrdi", kažu u Amnesty Internationalu.

Lokalno stanovništvo je preuzelo na sebe odgovornost za uklanjanje opasnih "zvončića", u strahu da bi inače djeca mogla doći u kontakt s njima, ili da bi im mogli pobiti stoku.

Isto tako, lokalno stanovništvo tvrdi da se napad, u kojem su korištene te kazetne bombe korištene, dogodio u srpnju ili kolovozu 2015. godine te da su u napadu sudjelovali i helikopteri Apache, koji su pucali po ljudima koji su bježali. U selu gdje je AI pronašao dokaze o korištenju kazetnih bombi, nalazi se oko 500 zvončića.

Britanska vlada se ograđuje od bilo kakve umiješanosti u uporabu zabranjenog oružja u Jemenu. "Britanska vlada nije članica koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Britanska vlada uzima izvoz oružja i odgovornost za to vrlo ozbiljno i provodi jedan od najrobusnijih režima za izvoz oružja u svijetu. Vlada je zadovoljna da su licence za Saudijsku Arabiju u skladu sa strogim kriterijima tog izvoznog režima", priopćio je ured britanskog ministra vanjskih poslova.

Britanska oporba poziva na provođenje istrage kako bi se utvrdile činjenice po tom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene