Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Civilna zaštita spremna

Evo gdje bi mogli pasti neki dijelovi satelita GOCE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelit europske svemirske agencije GOCE na Zemlju bi trebao pasti uskoro.

Područje iznad kojeg se u svakom trenutku nalazi satelit možete pratiti na stranici ESA-e.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević vožnja u čamcu Civilne zaštite Isproban simulator potresa Tomašević se provozao po Jarunu s Civilnom zaštitom: "Spremni smo za slučaj veće nesreće" Slika nije dostupna Snimila ESA Zastrašujuća snimka splitskog požara iz svemira

Talijanska civilna zaštita predvidjela je dva vremenska razdoblja u kojima bi se mogao dogoditi, iako vrlo malo vjerojatan, pad ostataka satelita GOCE na Italiju nakon što stignu u atmosferu.

Najizglednije je da će završiti u oceanu dok se pad u Europi s velikom vjerojatnošću može isključiti, smatraju znanstvenici. Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje, koji je iscrpio svoje zalihe goriva, trebao bi ući u atmosferu u noći između nedjelje i ponedjeljka, objavila je Europska svemirska agencija. Unatoč tome što znanstvenici vjeruju da će dijelovi satelita uglavnom pasti u more Talijani smatraju kako po njegovom sadašnjem kretanju nekoliko komadića može završiti u njihovoj zemlji. Stoga se tamošnja Civilna zaštita pripremila za takvu mogućnost.

'Još nije moguće isključiti mogućnost, makar minimalnu, da jedan ili više komadića padnu u Italiju u dva vremenska razdoblja: između 19.44 i 20.24 po mjesnom vremenu na područjima Val d'Aoste, Pijemontu, Liguriji ili Sardiniji i od 7.48 do 8.28 u ponedjeljak na jugu zemlje', objavila je Civilna zaštita u priopćenju.

Satelit bi se trebao raspasti na visini od oko 80 km, a većina fragmenata u potpunosti izgorjeti. Prema predviđanjima Europske svemirske agencije, samo mali dio početne mase, oko 20 posto, ili 200 kg preostat će nakon ulaska u atmosferu i raspasti se u više desetaka dijelova koji će stići do površine planeta.

>> Pratite gdje se trenutačno nalazi satelit GOCE koji pada na Zemlju

Iako nije nepostojeća, opasnost pada GOCE je za stanovnike planeta vrlo mala, drže stručnjaci. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene