Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sastanak G 7 popraćen prosvjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova i guverneri središnjih banaka sedam najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G7 započeli su u subotu sastanak u Essenu na kojem sudjeluju i njihovi kolege iz šest najbrže rastućih gospodarstava svijeta kako bi razgovarali o svjetskoj ekonomiji, dok su istodobno središtem grada prolazile stotine prosvjednika protiv globalizacijh.

Tijekom dvodnevnih razgovora najviše će riječi biti o osiguravajućim fondovima, trgovini i kretanjima novca, pri čemu se očekuje da će G7 zauzeti stajalište o srednjem smjeru glede sve većeg utjecaja fondova u svijetu, pozivajući na veći oprez glede njihovih aktivnosti, ali i nastojeći pružiti ruku njihovim upraviteljima kako bi osigurali sklad, javio je AP.
Uoči početka sastanka najviše je riječi bilo o europskoj zabrinutosti zbog slabog jena zbog kojeg su japanski proizvodi jeftiniji od onih iz EU te zbog čvrste kontrole Kine nad svojom valutom i njezinim golemim trgovinskim viškovima.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Sastankom prevladavaju, piše Reuters, i tonovi o potrebi širenja G7, koji uključuje SAD, Japan, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Njemačku i Kanadu, na nove članice. Skupina se pretvara u G8 jer se, kad je riječ o političkim temama, priključuje Rusija, ali je njemački ministar financija Peer Steinbrueck rekao kako bi ona trebala postati punopravna članica.

"Nema smisla da Ruska Federacija ne bude punopravna članica", rekao je Steinbrueck.

"Postoji mnogo tema koje se ne mogu raspravljati bez važnih rastućih gospodarstava poput Kine, Indije, Južnoafričke Republike ili Australije, da nabrojim samo neke. Smatram da bi trebale biti s nama za istim stolom", kazao je.

Širenje G7 na nove članice ima svojih zagovornika, poput britanskog premijera Tonyja Blaira, ali i onih koji su suzdržani prema toj inicijativi, poput francuskog ministra financija Thierryja Bretona, koji je Steinbrueckova stajališta ocijenio "njegovim osobnim osjećajima".

"On je predsjedatelj u ovom trenutku i smatram da ima pravo iznositi osobna stajališta. Ja sam član G7 i o svojim osobnim stajalištima neću pričati", rekao je Breton novinarima.

Ministarski sastanak u središtu Essena su pratili prosvjedi oko 700 protivnika globalizacije, koji su nosili transparente s porukama poput "Moguć je drukčiji svijet", "Zaustavite WTO" i sličnim.

U koloni prosvjednika, koja se kretala područjem oko kilometar udaljenim od hotela u kojem se održava sastanak, bilo je ljudi svih dobi i različitih socijalnih statusa, a bili su sa svih strana okruženi jakim policijskim snagama, dok su prilaz hotelu čuvali pripadnici posebnih policijskih postrojbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene